Slavernijverleden herdacht in Amsterdamse Oosterpark

OOK ZIJ campagne succesvol: target 30% vrouwen in parlement nagenoeg gehaald
juli 2, 2015
Wapen van Suriname onthuld op voorgevel paleis
juli 2, 2015
Show all

Slavernijverleden herdacht in Amsterdamse Oosterpark

Bij het nationaal slavernijmonument in het Oosterpark in Amsterdam is woensdag herdacht dat de slavernij 152 jaar geleden is afgeschaft in de Nederlandse koloniën in de West.

Onder anderen vicepremier en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher en de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan hielden een toespraak. Scholieren lazen gedichten voor en er zijn optredens van artiesten.De officiële ceremonie begon om 12.00 uur en duurde ongeveer een uur. Na de kransleggingen door prominenten sloot rapper Typhoon de herdenking af en begon een festival op het Museumplein dat de hele avond duurt.

Anousha Nzume, die de festiviteiten woensdag leidde, riep minister Asscher op van 1 juli een nationale feestdag te maken, ter herdenking van de afschaffing van de slavernij. Meerdere sprekers bekritiseerden Asscher en burgemeester Van der Laan, omdat te weinig zou worden gedaan om het slavernijverleden in Nederland te erkennen. Zo eisen nabestaanden al jaren formele excuses van de Staat, die dit weigert.

Comments are closed.