Situatie in Royal Hill nog steeds alarmerend volgens verhitte porknokkers

‘Proces hulpbegeleiding rond brandslachtoffertjes nog gaande’
juli 30, 2019
Sportverslagen – 30 juli 2019
juli 30, 2019
Show all

Situatie in Royal Hill nog steeds alarmerend volgens verhitte porknokkers

Regeringsdelegatie terug van oriëntatie bezoek Rosebel Goldmines

Porknokkers laten ook bij parlement woede blijken

Een groep boze porknokkers hield zich dinsdagmorgen op bij De Nationale Assemblee (DNA). Onder hen familieleden van de goudzoeker die zondag door een kogel het leven liet bij schermutselingen op het terrein van goudmultinational Iamgold. Een deel van de nabestaanden eist een schadevergoeding van Rosebel Gold Mines, terwijl ook is gehamerd op een gedegen onderzoek in de zaak. Hoewel politie en militairen met een behoorlijk aantal manschappen op de Rosebel plant zijn gestationeerd, kan de situatie in het Royal Hill- gebied nog als alarmerend worden getypeerd. De mijnoperaties zijn ook nog niet opgestart. Maandag begaf een ministersdelegatie zich naar het gebied, maar de woede onder de porknokkers liep zo hoog op dat de autoriteiten met spoed de plek die Kamp 106 wordt genoemd, moest verlaten; uit vrees voor een escalatie van de situatie.  

U hoorde de stem van minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie. Los van het feit dat een dode te betreuren is, merkt de bewindsman op dat de materiele schade aan bedrijfseigendommen van de multinational ook aanzienlijk is.

Zijn collega’s van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) en Regionale Ontwikkeling (RO), respectievelijk Sergio Akiemboto en Edgar Dikan die zich ook in de regeringsafvaardiging bevonden, zeiden zich diep getroffen te voelen door de gebeurtenissen die zich voltrokken in en rondom de goudplant.  

Getrouw, Akiemboto en Dikan reisden in opdracht van president Desi Bouterse af naar het gebied. Ze moesten de situatie in gezelschap van de dc Frederik Finisie samen met het traditioneel gezag bekijken en oplossingen trachtten uit te werken. De porknokkers in het gebied zijn echter nog onder de indruk van de dood van hun collega en vriend en lieten hun boosheid ook duidelijk merken.

De porknokkers zeggen de regering en Rosebel/Iamgold verantwoordelijk te houden voor de onoverzichtelijke situatie in Royal Hill. Ze vragen onder meer om een eigen mijnconcessie. Zolang de overheid dit vraagstuk en andere niet aanpakt wordt gevreesd dat de situatie in de omgeving van Rosebel uiterst gespannen blijft.

Comments are closed.