Sportverslagen – 18 augustus 2020
augustus 18, 2020
Kunstenaar en icoon Soeki Irodikromo heengegaan
augustus 19, 2020
Show all

Situatie COVID-19 steeds zorgwekkender

-Suriname telt nu 966 actieve patiënten en 54 doden
-NCCR-coördinator Slijngaard ergert zich aan houding individuen tijdens COVID
-Lancering tip-lijn en COVID Uitrukteam in poging overtreders aan te pakken

Met 966 actieve corona-patiënten is Suriname van de drie Guyana ‘s momenteel ‘de hotspot’. Dinsdag alleen zijn er 139 nieuwe besmettingen geregistreerd; niet eerder zijn er zoveel nieuwe gevallen binnen een etmaal bijgekomen. Het aantal doden staat op 54. De drastische stijging van het aantal corona-infecties en –slachtoffers is volgens minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid aan twee factoren toe te schrijven: ten eerste de opgevoerde testfrequentie en ten tweede het feit dat nu sprake is van gemeenschapsverspreiding.

Als gevolg van de toename raken de gezondheidswerkers oververmoeidheid. Dit kan leiden tot een te kort aan menskracht. Er is een oproep gedaan naar alle gezondheidswerkers toe zich aan te melden bij het Ministerie van Volksgezondheid om ingezet te worden.

Wat andere benodigdheden betreft zit de COVID-zorg redelijk goed. De opvangcapaciteit wordt uitgebreid en er zijn voldoende medische verbruiksartikelen. Ook een vergoeding voor de extra inzet van het medisch personeel is geregeld, zegt minister Ramadhin.

Kolonel Jerry Slijngaard, de coördinator van het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR), ergert zich aan de houding die individuen en bepaalde groepen mensen tentoonstellen tijdens de coronapandemie. Er wordt tegen regels in gehandeld, met alle gevolgen van dien.

Er wordt donderdag een hotline ingesteld waarop tips kunnen worden doorgegeven over mensen, groepen en instanties die de COVID-19 voorzorgsmaatregelen aan hun laars lappen. Ook is een speciale multidisciplinaire team ingesteld dat direct in actie gaat komen en zal optreden tegen bijvoorbeeld feestgangers en andere vormen van samenscholing. Ook bedrijven die de wettelijke protocollen overtreden mogen rekenen op een bezoek van het zogeheten COVID Uitrukteam.

Defensieminister Krishnakoemari Mathoera. Het aantal positief geteste besmettingsgevallen bedraagt per woensdag meer dan 3.200. Bijna 2.200 mensen zijn er evenwel van genezen. Door de toename komen er handen te kort in de zorg en raakt het beschikbare zorgpersoneel oververmoeid. Alle gezondheidswerkers worden opgeroepen bijstand te verlenen. Dit, tegen een vergoeding.

Comments are closed.