Het Sediment Trapping Unit-project van hydroloog en professor Siew Naipal gaat in Nickerie de laatste fase in. Tot nu toe is er voor de kust van het district, nabij het Bigi Pan-gebied, al zo een 600 meter aan zogeheten sedimentvallen gebouwd. Deze vallen vangen het sediment op waarin mangrovebomen kunnen worden geplant die vervolgens de kust beschermen. Een val bestaat walaba-palen die op ongeveer 30 cm van elkaar de kustbodem worden ingeslagen. Hier tegenaan worden bamboetakken gelegd om de golven die onder invloed van het getij landinwaarts komen, worden afgebroken. Het sediment dat achterblijft vormt dan een goede plantbodem. Het systeem wordt reeds toegepast bij Weg naar Zee en Naipal zegt dat daar al werkt. Hij heeft dan ook het volste vertrouwen dat hetzelfde in Nickerie zal gebeuren.
Voor wat betreft de maatschappelijke bewustwording omtrent het belang van het mangrovebos, zegt Naipal daar ook een verandering in op te merken. En dat in positieve zin.
Het sedimentvallenproject is tot stand gekomen met een grand van de UNDP, voor een bedrag van US$ 100 duizend. Suriname komt slechts in met de nodige mankracht, wat ongeveer 15 procent beslaat.