Sector pleit voor behoud nultarief ICT-producten

Dc Para houdt spoedbijeenkomst met recreatieoorden
augustus 31, 2017
Radio 10 Sport donderdag 31 augustus 2017
augustus 31, 2017
Show all

Sector pleit voor behoud nultarief ICT-producten

De tijd is aangebroken dat de politiek ICT-ontwikkeling daadwerkelijk ondersteunt zodat deze sector kan doorbreken, stelt Theo Boomsma, voorzitter van IT-Core. Hij vreest dat als de import van ICT-producten wederom belast wordt, de ontwikkeling die nu in volle vaart is, geremd zal worden. Daarnaast is het ontbreken van een ‘online’ betaalsysteem de reden dat nu al programma’s en apps met enorme commerciële potentie niet verder ontwikkeld kunnen worden.

De maatregel voor het belastingvrij invoeren van ICT-producten is zes jaar geleden genomen door regering-Bouterse 1 om onder andere computers en smartphones toegankelijk te maken voor het volk. De maatregel is vanaf 1 augustus stopgezet omdat er misbruik zou zijn gemaakt volgens minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. Onder het mom van computers werden bijvoorbeeld grote televisietoestellen geïmporteerd. ‘Smart’ televisies vallen ook onder ICT-producten omdat ze een een eigen besturingssysteem hebben, internet ready zijn en het vermogen hebben tot interactie met andere ICT-producten. Sommige tablets en computers kunnen ook gewoon televisiesignalen ontvangen.

De evaluatie is in volle gang, deelt minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme mee aan Starnieuws. “We zijn in overleg met de ICT organisatie,” zegt hij. “Het is duidelijk dat er misbruik is gemaakt. Het moment is gekomen om misbruik te stoppen, om te evalueren, om na te gaan hoe je verdere verlies van ‘s lands inkomsten vanwege deze methode kan voorkomen.” Boomsma hoopt dat de invoerrechten op nul blijven. “Bij mijn weten is het de enige, concrete, een echte harde stimuleringsmaatregel geweest de afgelopen jaren. Het slaat nergens op omdat nu te stoppen, juist wanneer je de sector wil ontwikkelen.” Het is niet alleen de aanschaf van ICT-producten maar ook reparaties die duurder zullen worden merkt Boomsma op

Comments are closed.