‘Secretaris-generaal FIFA maakte 10 miljoen dollar aan smeergeld over’

Sipaliwini klaar om woensdag verkiezingsuitslag vast te stellen
juni 2, 2015
Doden en honderden vermisten na scheepsramp China
juni 2, 2015
Show all

‘Secretaris-generaal FIFA maakte 10 miljoen dollar aan smeergeld over’

Jérôme Valcke, de secretaris-generaal van de FIFA, zou transacties van tien miljoen dollar aan smeergeld hebben gedaan. Dat vermoedt de FBI, zo melden anonieme bronnen aan The New York Times.Valcke is de rechterhand van FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Volgens onderzoekers is de Fransman de nog ongeïdentificeerde ‘hoge FIFA-medewerker’ waar eerder over werd gesproken in het onderzoek naar het corruptieschandaal bij de Wereldvoetbalbond.

De secretaris-generaal zou in 2008 tien miljoen dollar van de FIFA op een rekening hebben gestort die wordt beheerd door Jack Warner, een andere medewerker bij de FIFA.

Warner is een van de voornaamste verdachten in het schandaal. In de aanklacht staat overigens niet dat de hoge FIFA-medewerker ook wist dat het geld werd gebruikt als smeergeld.

Volgens Danny Jordaan, de directeur van het WK in Zuid-Afrika en de president van de Zuid-Afrikaanse voetbalbond, was geen sprake van omkoping, maar was het een legitieme betaling voor een voetbalontwikkelingsfonds in het Caribisch gebied. Valcke ontkent in een schriftelijke reactie aan de NY Times dat hij de betaling heeft goedgekeurd en zegt dat hij daar ook de macht niet voor had. Hij is tot nu toe nog niet officieel aangeklaagd. Volgens de FIFA maakte Julio Grondona het geld over. Deze Argentijnse FIFA-bestuurder overleed vorig jaar.

Comments are closed.