Schrijfster Noni Lichtveld(88) overleden

Herstel natte infrastructuur begonnen
augustus 17, 2017
Sint Helenaschool van het RKBO telt 85% geslaagden
augustus 17, 2017
Show all

Schrijfster Noni Lichtveld(88) overleden

Schrijfster en tekenares Noni Lichtveld is op woensdag 16 augustus (gisteren), op 88-jarige leeftijd in Laren, Nederland overleden. Noni is de dochter van de in Suriname geboren schrijver Lou Lichtveld, ook wel bekend onder zijn pseudoniem Albert Helman. Zij verwierf vooral bekendheid met haar uitgaven van meerdere Anansi boeken (Anansitori).

Noni Lichtveld, half Surinaams en half Nederlands, publiceerde drie boeken met Anansitori: Anansi. De spin weeft zich een web om de wereld (1984), Anansi en die andere beesten (1985) en Anansi tussen god en duivel (1997), en het orale ‘kettingverhaal’ Mijn pijl bleef in de kankantri (1993). Zij illustreerde boeken van onder meer Edgar Cairo en Johan Ferrier.

In 1988 ontving zij samen met Gerda Havertong de E. du Perronprijs voor de instandhouding en verspreiding van het Anansi-verhaal. Een nieuwe Anansitori publiceerde zij in Verhalen van Surinaamse schrijvers (1989). Haar werk werd vertaald in het Duits en het Engels. Zij overleed in het Rosa Spierhuis in Laren, waar zij de laatste jaren van haar leven doorbracht.

Comments are closed.