Schelpafgravingen Braamspunt tot 15 augustus toegestaan

Dagbladen overzicht dinsdag 25 juli 2017
juli 25, 2017
Uitvoering grondenrechtenvonnissen in volle gang
juli 25, 2017
Show all

Schelpafgravingen Braamspunt tot 15 augustus toegestaan

Skalian stuwmeer was niet aan het mijnen

De zandafgravingen te Braamspunt worden over drie weken opgeschort. Op 15 augustus vervalt de tijdelijke toestemming die aan enkele ondernemers is verstrekt om schelpen te graven op een aangewezen landtong.

Als na de evaluatie de zandafgravingen weer een doorstart krijgen is nog onduidelijk, maar volgens minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zullen de gemeenschap en de milieuorganisaties zichzelf een spiegel moeten voorhouden. Terwijl de milieuorganisaties voorstaander zijn van duurzame exploitatie van de natuurlijke hulpbronnen wordt een radicale houding aangenomen aan de onderhandelingstafel.

Voor de samenleving geldt dat er massaal geprotesteerd wordt tegen de schelpafgravingen, maar tegelijkertijd is de vraag naar schelpen groter dan het aanbod. Minister Dodson heeft gisteren hard gereageerd op wat hij noemt een hypocriete houding.

Minister Dodon heeft gisteren ook gereageerd op een bericht en bijbehorend filmpje die het afgelopen weekeinde viraal gingen via sociale media. Het betreft een skalian die goud aan het mijnen zou zijn op het stuwmeer. Volgens de bewindsman berust deze informatie niet op waarheid. De skalian was, op het moment dat het filmpje geschoten werd, niet aan het mijnen, maar werd gesleept naar een controlepost van de ordeningscommissie.

Minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen over de skalian die aan de ketting is gezet door de politie. Via de sociale media circuleert een videootje die de indruk wekt dat het vaartuig goud aan het mijnen was op het stuwmeer. De skalian is volgens minister Dodson elders in beslag genomen voor schending van de vergunningsvoorwaarden.

Comments are closed.