Scannen voor COVID-19 nu mogelijk op Luchthaven

Verantwoording regering blijft uit
maart 4, 2020
Sportverslagen – 4 maart 2020
maart 4, 2020
Show all

Scannen voor COVID-19 nu mogelijk op Luchthaven

Het scannen voor het COVID-19 virus is sinds dinsdag mogelijk op de Johan Adolf Pengel Luchthaven, met de ingebruikname van een bodyscan. De scan kan de lichaamstemperatuur van passagiers meten waardoor mogelijke corona-gevallen sneller vastgesteld kunnen worden. Voor wat betreft de Caribische regio is Suriname het eerste land dat zo een scan heeft. Het is daarom van belang voor landen in het gebied om samen te werken om het coronavirus zoveel als mogelijk buiten de deur te houden, zegt Minister Antoine Elias van Volksgezondheid.

Elias sprak tijdens de persontmoeting op de luchthaven, kort voordat de scan in werking werd gesteld. Hij gaf aan dat er tot zover geen geval van coronabesmetting bekend is in het land.

Volgens Cleopatra Jessurun, de directeur van het Ministerie van Volksgezondheid die eveneens aanwezig was op de persconferentie, is het zaak de ziekte bij de juiste naam te noemen. Ze doelt daarmee op het coronavirus dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanduidt als COVID-19. Het gebruik van het woord coronavirus zorgt voor enorm veel verwarring, zegt Jessurun.

Het ministerie heeft een quick response team ingesteld van waaruit de diverse maatregelen worden gecoördineerd om besmetting met COVID-19 te voorkomen. Luchthavenbeheer gaat acht thermal imaging camera’s ter beschikking stellen aan het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG). Volksgezondheid raadt mensen aan een goede handhygiëne in acht te nemen, bij het niezen en hoesten een tissue te gebruiken of dat in de elleboogholte te doen. Daarnaast is ook aangeraden handsanitizers te gebruiken. De ziekte wordt gekenmerkt door griepachtige symptomen, zoals koorts, hoesten, kortademigheid, spierpijn, vermoeidheid en, in ernstige gevallen, ook longontsteking, acute respiratory distress syndrome (ARDS), sepsis en septische shock met mogelijk de dood tot gevolg. Er is vooralsnog geen vaccin tegen het virus.

Comments are closed.