Santokhi en Brunswijk gekozen tot president en vp

10 Mobiel – Daniella Veira – 13 juli 2020
juli 13, 2020
Sportverslagen – 13 juli 2020
juli 13, 2020
Show all

Santokhi en Brunswijk gekozen tot president en vp

Coalitieleiders onderteken regeerakkoord
Felicitaties van Franse president Emmanuel Macron
Tweede Kamer roept op tot herstel van banden met Suriname

Het nieuw presidentskoppel Santokhi/Brunswijk is vanmorgen bij enkele kandidaatstelling gekozen in De Nationale Assemblee. Ook is het regeerakkoord ondertekend door de leiders van de VHP, ABOP, NPS en PL. Na de verkiezing hebben de verschillende fractieleiders hun felicitaties uitgebracht aan de president en vice president. Ook president Desi Bouterse heeft de nieuwe regeringsleiders toegesproken.

Asiskumar Gajadien (VHP), Misiekaba (NDP), Rusland (NPS), Asabina (BEP) en Bee (ABOP).De inauguratie van president Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk vindt op donderdag 16 juli plaats. Op die dag wordt ook het ministersteam gepresenteerd. Beide regeringsleiders zijn er klaar voor.


De Franse president Emmanuel Macron heeft de gekozen president Santokhi een felicitatieboodschap gestuurd, mede namens de bevolking van Frankrijk. Macron hoopt dat de verkiezing van Santokhi een nieuwe impuls zal geven aan de samenwerking met Frankijk, in het bijzonder met Frans-Guyana. Ook kijkt de Franse president uit naar het versterken van de samenwerking op het politioneel en gerechtelijk vlak. Macron wijst in zijn felicitatieboodschap op de bestaande goede samenwerking als het gaat om het behoud van het Amazone regenwoud, de strijd tegen de illegale goudwinning en de bescherming van het milieu. Het Franse staatshoofd zegt ervan overtuigd te zijn dat de bilaterale samenwerking tussen Suriname en Frankrijk zich blijft ontwikkelen onder leiding van president Santokhi.

Nu Chandrikapersad Santokhi officieel is gekozen tot president, roept het Nederlandse parlement, de Tweede Kamer, het kabinet op om de banden met Suriname te herstellen. D66, CDA, CU, GroenLinks, PvdA, SP en DENK vragen minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) om zo snel mogelijk met vertegenwoordigers van de nieuwe Surinaamse regering om de tafel te gaan en te onderzoeken hoe de samenwerking weer te herstarten.

De band tussen mensen in Nederland en Suriname is in stand gebleven, maar de diplomatieke relatie was gespannen. In 2012 riep Nederland de ambassadeur uit Paramaribo terug in reactie op de aanname van de omstreden Amnestiewet. In 2014 kwam de hoogste diplomatieke vertegenwoordiger terug naar Suriname, maar in 2017 weigerde de Surinaamse regering de komst van een nieuwe Nederlandse ambassadeur in Paramaribo. Ook vond president Bouterse het niet nodig om een ambassadeur in Den Haag te hebben. Nu is het tijd om de banden weer te normaliseren. Volgens de Kamerleden begint dat met het opnieuw installeren van ambassadeurs in beide landen. Ook visumvrij reizen moet mogelijk worden, als het aan D66 ligt. Sadet Karabulut (SP) benadrukt dat van een herstel alleen sprake kan zijn als dat gebeurt op basis van gelijkwaardigheid. “Zeker gezien het verleden zullen sommige Surinamers wantrouwig zijn. Nederland moet niet als oud-kolonisator Suriname vertellen wat zij moeten doen.” CDA’er Van Helvert is iets voorzichtiger. ” Ik wil niet dat we als Nederland te drammerig overkomen. Laten we samen een gelijkwaardige relatie opbouwen.”

Sjoerd Sjoerdsma (D66) roept de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok op, om excuses te maken richting Suriname. In 2018 noemde Blok Suriname een failed state waarvan de oorzaak volgens de minister van Buitenlandse Zaken in de “etnische opdeling” van het land lag. Sjoerdsma vindt daarom ook dat minister Blok nu de eerste stap moet zetten. “Surinamers hebben gelijk: Nederland heeft geen foutenvrij trackrecord.”

Comments are closed.