Samenleving discrimineert nog steeds kwetsbare groepen

Dagbladen overzicht – 4 maart 2020
maart 4, 2020
Vastentijd boodschap: Het algemeen welzijn en geven tijdens Vastenactie
maart 4, 2020
Show all

Samenleving discrimineert nog steeds kwetsbare groepen

De Verenigde Naties (VN) hebben 01 maart uitgeroepen tot Antidiscriminatie Dag. Het woord discriminatie alleen roept nare associaties op. Mensen en/of maatschappelijke groepen worden anders behandeld, achtergesteld en zelfs uitgesloten en dat op grond van bepaalde kenmerken. In Suriname is er, net als wereldwijd, ook nog steeds sprake van discriminatie. Radio 10 sprak met enkele organisaties die zich bekommeren over groepen die vaak gemarginaliseerd worden. Daaronder vallen lgbtq’ers, personen met een beperking en hiv-patiënten. De Nationale Stichting voor Blinden en Slechtzienden in Suriname (NSBS) vindt dat mensen met een visuele beperking te vaak niet in aanmerking komen voor een baan, om hun gesteldheid, zegt Jortha Pinas-Aniepa.

De voorzitter van Parea Suriname, Juan Pigot, is van mening dat er van zowel discriminatie als uitsluiting sprake is.

Volgens de directeur van Stichting Double Positive, Maureen Burke, is er los van discriminatie ook veel stigma te merken in de samenleving. Haar doelgroep, mensen die leven met hiv, komt er haast niet onderuit.

Maureen Burke, Juan Pigot en Jortha Pinas-Aniepa zeggen alle drie dat er harder aan gewerkt kan worden om discriminatie tegen te gaan. Ook 21 maart is uitgeroepen tot ‘Internationale Dag voor Uitbanning van Rassendiscriminatie’. Dit, naar aanleiding van het bloedbad van Sharpeville – een township in Zuid-Afrika, in 1960.

Comments are closed.