Samenhang en compatibiliteit speerpunten bij invoering nieuw Burgerlijk Wetboek

Voorzitter OKB: stembusfraude vrijwel uitgesloten
januari 21, 2014
LVV wil betere samenwerking met boerenvertegenwoordigers
januari 21, 2014
Show all

Samenhang en compatibiliteit speerpunten bij invoering nieuw Burgerlijk Wetboek

Tijdens zijn presentatie op het seminar ‘Het Belang van Moderne Wetgeving voor Verbetering van Doing Business- en het Investeringsklimaat in Suriname’, benadrukte Prof. Peter van Schilfgaarde de noodzaak voor het zo spoedig mogelijk invoeren van het nieuwe Burgerlijk Wetboek(BW). Het wetsontwerp ligt al jaren bij De Nationale Assemblee voor behandeling. Indien Suriname buitenlandse investeerders wil aantrekken is het van eminent belang dat de sterk verouderde wetgeving op het gebied van het ondernemingsrecht zo spoedig mogelijk wordt gemoderniseerd. Suriname heeft zelfs volgens de oud hoogleraar op dit stuk een grote achterstand op de landen van onze regio.

Als belangrijkste vernieuwingen werden genoemd, in de eerste plaats een betere samenhang tussen de verschillende lichamen die in het rechtspersonenrecht voorkomen.

Op dit moment zijn er diverse en onsamenhangende regelingen voor bijvoorbeeld naamloze vennootschappen, stichtingen en verenigingen. Deze zijn nu in afzonderlijke wettelijke bepalingen geregeld, waardoor het verband tussen deze rechtsfiguren en hun organen niet duidelijk tot uiting komt. In het Nieuwe BW wordt het geheel anders, daar zij in hetzelfde boek hun regeling vinden.

In de tweede plaats noemde Van Schilfgaarde de compatibiliteit. Dit betekent dat aansluiting gezocht wordt bij andere rechtsstelsels in de regio die dezelfde onderwerpen behandelen, waardoor vergelijking tussen rechtsfiguren uit verschillende landen mogelijk en begrijpelijk wordt.

Van Schifgaarde hield zijn presentatie maandag op het seminar van de Competitiveness Unit Suriname in de Lalla Rookh Conferentiezaal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.