Rust in gezondheidszorg uitstel executie’

52ste Nationale Kunstbeurs geopend
oktober 27, 2017
Apoera en omgeving maanden zonder tv
oktober 27, 2017
Show all

Rust in gezondheidszorg uitstel executie’

VHP-parlementariër Dew Sharman is positief dat er enige rust is binnen de gezondheidssector, nadat de medisch specialisten hebben afgezien van hun aangekondigde actie. Hij is echter nog niet helemaal gerust en vreest dat door het gebrek aan geld de onrust in de gezondheidszorg weer zal oplaaien. Sharman noemt de voorlopige rust “uitstel van executie.”

De medisch specialisten hadden zich voorgenomen om voorlopig geen zorg meer te bieden aan SZF-verzekerden, vanwege een achterstand in betaling door het ziekenfonds. Partijen zijn deze week na een gesprek met de minister van Volksgezondheid tot een vergelijk gekomen. De Nationale Ziekenhuisraad was ook bij het gesprek.

Sharman onderstreept dat de beschikbaarheid van geld een cruciaal punt is in de sector. Dit maakt volgens hem dat de zorg “ontregeld” raakt. Hij denkt dat de Stichting Staartsziekenfonds als grootste zorgverzekeraar zich mede hierdoor in een ‘survival mood’ bevindt. “Als er geen geld is en de premies worden niet op tijd overgemaakt en als de kosten blijven toenemen, dan zul je achter de feiten blijven aanhollen.”

De parlementariër stelt dat er resoluut afgerekend moet worden met brandjes blussen en dat er structurele oplossingen gezocht moeten worden. Daarvoor moet er eerst een berekening gemaakt worden over de totale kosten van de gezondheidszorg. Hij wijst erop dat de sector “totaal omgegooid” moet worden door vooral in de primaire zorg (huisartsen) te investeren. “Daar moet de winst uit gehaald worden, waardoor de noodzaak voor de dure tweedelijnszorg minder zal zijn.”

Comments are closed.