Russische invasie van Oekraïne:

Regering voert gesprekken over openbaar vervoer
maart 29, 2022
Sportverslagen – 29 maart 2022
maart 29, 2022
Show all

Russische invasie van Oekraïne:

-Oekraïne en Rusland houden het bij één overleg in Turkije: ‘Was constructief’
-VS: Russische belofte mogelijk poging om te misleiden
-Humanitaire hulp nodig voor 18 miljoen mensen in Oekraïne

De delegaties van Rusland en Oekraïne blijven niet in Istanboel voor een tweede dag van vredesonderhandelingen, maakte het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag bekend nadat volgens Turkije flinke vooruitgang was geboekt. Eerder was sprake van meerdere dagen van overleg, maar de vier uur durende onderhandelingen leverden blijkbaar meer op dan waarnemers hadden verwacht. De Russische onderhandelaar Vladimir Medinsky zei na de “betekenisvolle en constructieve discussie” dat de Oekraïense voorstellen worden voorgelegd aan president Vladimir Poetin. Die houden onder meer in dat landen als Turkije, Polen, Canada en Israël via de VN-Veiligheidsraad een rol kunnen spelen bij het leveren van veiligheidsgaranties aan Oekraïne als het afziet van NAVO-lidmaatschap en een neutrale status aanneemt. Lidmaatschap van de Europese Unie zou wel een optie moeten blijven. In een later stadium kunnen de presidenten en buitenlandministers van beide landen bijeenkomen met het oog op een eventueel vredesakkoord, zei Medinsky. Volgens de onderhandelaar is Rusland bereid om politieke en militaire “stappen te zetten om het conflict te de-escaleren”. Kort na het einde van de onderhandeling vandaag werd al een besluit bekendgemaakt. Het Russische ministerie van Defensie liet weten de militaire actie rond de hoofdstad Kyiv en de noordelijke stad Chernihiv drastisch te gaan verminderen. Dat moet het wederzijdse vertrouwen een impuls geven en de basis leggen voor verdere onderhandelingen.

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zouden aanwijzingen dat Russische troepen zich terugtrekken, een poging kunnen zijn om “mensen te misleiden en de aandacht af te leiden”. De Amerikaanse regering eist geen woorden maar daden van de Russen, zei Blinken na het vredesoverleg tussen Oekraïne en Rusland. “Er is wat Rusland zegt en er is wat Rusland doet, en wij focussen op het laatste.” Volgens de bewindsman ziet Washington bij de Russische regering nog geen serieus signaal dat Rusland vrede nastreeft na de invasie van Oekraïne. De VS vindt, net als onder meer het VK, dat Moskou zijn troepen volledig terug moet trekken.

Zo’n achttien miljoen mensen hebben in Oekraïne humanitaire hulp nodig. Dat heeft voorzitter Francesco Rocca van het Internationale Rode Kruis vandaag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Genève. Voor de Russische aanval op 24 februari telde Oekraïne ruim 44 miljoen inwoners. Inmiddels zijn er volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR ongeveer 3,9 miljoen mensen uit het land gevlucht. De Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de VN toonde zich vorige week bezorgd over de voedselvoorziening in Oekraïne. Uit recente enquêtes blijkt dat in meer dan 40 procent van de onderzochte gebieden binnen drie maanden voedseltekorten worden verwacht. Of er geoogst kan worden, is onzeker. Ook is volgens de FAO niet bekend of nieuwe gewassen kunnen worden geplant en of de veeteelt tijdens de oorlog kan blijven doordraaien.

Comments are closed.