Russische invasie van Oekraïne:

10 Mobiel – Orpheo Klassie – 30 mei 2022
mei 30, 2022
10 Mobiel – Jurmain Van Troon – 31 mei 2022
mei 31, 2022
Show all

Russische invasie van Oekraïne:

-Oekraïne vervolgt 80 Russen voor oorlogsmisdaden, 600 verdachten in beeld

-Russen geven toe dat verovering Severodonetsk langer duurt dan gehoopt

-Zaadbank Oekraïne bedreigd door oorlogsgeweld

Het Oekraïense openbaar ministerie heeft zeshonderd verdachten van oorlogsmisdaden in beeld en er worden al tachtig van hen vervolgd wegens oorlogsmisdaden. Daaronder zijn ook zaken waarin de verdachten worden beschuldigd van verkrachting en marteling. Ook zijn inmiddels zeker vijftienduizend gevallen van mogelijke oorlogsmisdaden bekend. Dat zei de Oekraïense hoofdaanklager Iryna Venediktova dinsdag tijdens een persbijeenkomst van het Joint Investigation Team in Den Haag. Volgens de openbaar aanklager komen er dagelijks zo’n twee- tot driehonderd zaken bij waar onderzoek naar moet worden gedaan. Het is volgens haar daarom van belang dat er internationaal wordt samengewerkt om alle vormen van bewijs te documenteren.

De genetische code van bijna 2000 gewassen, waaronder veel graansoorten, dreigt verloren te gaan. Dat meldt Crop-Trust, een non-profitorganisatie opgericht door de Voedsel en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties. De zaadbank waar de zaden van de 2000 gewassen worden bewaard, ligt in de buurt van het slagveld in Charkov. Dat gebied is hevig gebombardeerd door Rusland en daarbij werd deze maand al een onderzoeksfaciliteit van de zaadbank beschadigd. De zaadbanken worden gebruikt om planten te kweken die bestand zijn tegen klimaatverandering of ziekte en zijn steeds belangrijker om ervoor te zorgen dat er ieder seizoen genoeg voedsel wordt geproduceerd voor iedereen op aarde. De Noorse Svalbard zaadbank zegt klaar te staan om Oekraïne te helpen bij het dupliceren en opslaan van al zijn zaden in de Svalbardkluis. Nu ligt daar al 4 procent van de ruim 150.000 Oekraïense zaden opgeslagen. In totaal bewaart Svalbard meer dan een miljoen zaadmonsters in een kluis die is gebouwd in een Arctische berghelling.

De Russische troepen naderen nog altijd het centrum van de belangrijke Oost-Oekraïense stad Severodonetsk. De opmars gaat wel een stuk langzamer dan de Russen hadden gehoopt. Volgens Leonid Pasechnik, de leider van de pro-Russische rebellen in de regio Luhansk, hebben de rebellen, met hulp van de Russen, inmiddels een derde van de stad onder controle. De rebellenleider beweerde dat “het in de eerste plaats een doel is dat de infrastructuur van de stad behouden blijft”. Daar is weinig van terechtgekomen, omdat bijna de gehele stad inmiddels aan puin is geschoten.

Comments are closed.