Russische invasie van Oekraïne:

Oplevering gereconstrueerde DNA-panden op 14 april
april 13, 2022
10 Mobiel – Jay Tjong A Tham – 13 april 2022
april 13, 2022
Show all

Russische invasie van Oekraïne:

-Meer dan 100.000 mensen in Marioepol wachten op evacuatie

-BBC: Duidelijk bewijs dat clusterbom bij aanval op treinstation is gebruikt

-Russische invasie stokte volgens VK door gebrekkige coördinatie

-Biden beschuldigt Rusland voor het eerst van genocide in Oekraïne

Meer dan 100.000 mensen wachten nog altijd op evacuatie uit Marioepol, meldt burgemeester Vadym Bojtsjenko. Hoewel er de afgelopen dagen een humanitaire corridor was waardoor personenauto’s de stad konden verlaten, blijkt dat in de praktijk voor veel inwoners nog altijd lastig. De havenstad is van groot strategisch belang. Als Marioepol valt, ontstaat er een corridor tussen het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim en de door Rusland gesteunde gebieden Loegansk en Donetsk.

Er is volgens de BBC duidelijk bewijs dat er een clusterbom is gebruikt bij de aanval op een treinstation in Kramatorsk in Oost-Oekraïne. Daarmee worden meerdere kleine bommen vanuit grote munitie afgeworpen waardoor de kans op veel slachtoffers toeneemt. Journalisten van de BBC bezochten de plek waar de aanval plaatsvond en zagen op de grond “heldere patronen die consistent zijn met het gebruik van een clusterprojectiel”. Ook zagen ze een “strooipatroon” naast een groter gat in een gebouw. Ook hoorden getuigen een explosie gevolgd door vier of vijf knallen. Daarnaast werd een Totsjka-U-raket gevonden die gebruikt kan worden om clustermunitie af te vuren. De omroep sprak met drie wapenexperts die de bevindingen bekeken en ook bevestigden dat het hier waarschijnlijk om clustermunitie gaat. Het gebruik van clusterbommen is zeer omstreden. Niet alle projectielen komen namelijk tot ontploffing. De explosieven kunnen later alsnog exploderen als iemand ze aanraakt of oppakt. Bij de aanval in Kramatorsk kwamen zeker vijftig mensen om het leven.

De Russische invasie van Oekraïne stokt tot nu toe onder meer door gebrekkige coördinatie van militaire activiteit, meldt het Britse ministerie van Defensie. Volgens de Britten is daarom generaal Dvornikov door president Poetin aangesteld als nieuwe bevelhebber van de Russen. Hij moet de strijd beter gaan coördineren. Rusland is de focus aan het verleggen naar het oosten van Oekraïne, herhalen de Britten. “Russische berichtgeving concentreert zich de laatste tijd vooral op toenemende offensieven in de Donbas. De aanstelling van Dvornikov toont verder aan hoe vastberaden het Oekraïense verzet is en hoe weinig effectieve planning Rusland dwingt om zijn militaire operaties opnieuw te beoordelen.”

Comments are closed.