Russische invasie van Oekraïne:

Nationale Vrouwenvoetbalselectie speelt laatste wedstrijd onder bestuur Krishnadath
april 12, 2022
Sportverslagen – 12 april 2022
april 12, 2022
Show all

Russische invasie van Oekraïne:

-Poetin: gesprekken met Oekraïne op dood spoor geraakt
-1,4 miljard euro in nieuw steunpakket Wereldbank
-Al meer dan 870.000 vluchtelingen teruggekeerd

President Poetin zegt dat gesprekken tussen Rusland en Oekraïne op dood spoor zijn geraakt, meldt het Russische persbureau Interfax. Ook zegt hij dat Oekraïne zich niet houdt aan afspraken die eind maart bij vredesbesprekingen in Istanbul zijn gemaakt. De Oekraïense onderhandelaar Michajlo Podoljak zegt in een reactie dat de onderhandelingen “zeer moeilijk” zijn, maar doorgaan in subwerkgroepen. Ook zegt Podoljak dat Rusland met openbare verklaringen druk probeert uit te oefenen op de gesprekken.

De Wereldbank gaat Oekraïne verder steunen met een pakket van anderhalf miljard dollar. Het geld gaat naar onder meer salarissen van ziekenhuismedewerkers, pensioenen en sociale programma’s. Volgens de Wereldbank helpt het steunpakket Oekraïne om essentiële diensten overeind te houden. Twee derde van het bedrag komt uit een Wereldbankfonds voor de armste landen. Het nieuwe pakket komt bovenop een financieringspakket voor Oekraïne van omgerekend 850 miljoen euro, dat de Wereldbank vorige maand aankondigde.

Ruim 4,6 miljoen Oekraïners zijn sinds het begin van de oorlog in Oekraïne, op 24 februari, naar het buitenland gevlucht. Dat meldt VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.  Ze schat het aantal binnenlandse ontheemden op 7,1 miljoen. Dit betekent dat bijna 12 miljoen mensen hun huis hebben moeten verlaten. Meer dan 870.000 mensen zijn intussen teruggekeerd. Aan het begin van de oorlog kwamen bijna alleen mannen terug om mee te vechten tegen Russische troepen. Nu komen steeds meer vrouwen en kinderen terug. Dat komt volgens een woordvoerder omdat zij zien dat het veiliger is geworden in het westen van Oekraïne. Rusland focust zich in Oekraïne nu op de oostelijke regio’s.

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) verlaagt de verwachting voor de groei van de wereldwijde economie vanwege de oorlog in Oekraïne. De groei komt dit jaar nu naar verwachting uit op 2,8 procent, terwijl eerder werd gerekend op een plus van 4,1 procent.

Volgens de WTO wordt het economische herstel van de coronapandemie geraakt door het conflict in Oekraïne. Zo worden toeleveringsketens verder verstoord en wordt de inflatie verder aangejaagd door de sterk gestegen energieprijzen. Ook de groei van de wereldhandel zal daardoor minder sterk uitvallen dan eerder gedacht, aldus de organisatie.

De WTO zegt dat de economische gevolgen van de oorlog tot ver buiten de grenzen van Oekraïne gevoeld zullen worden. Zo zijn vooral arme landen kwetsbaar voor de stijgende energie- en voedselprijzen als gevolg van het conflict. Directeur-generaal Ngozi Okonjo-Iweala van de WTO zegt dat arme landen geholpen moeten worden om te voorkomen dat mensen honger lijden.

Comments are closed.