Ruim zes jaar cel voor kunstroof

Moody’s herbevestigd Suriname’s positieve kredietrating
november 26, 2013
Hooggerechtshof VS bekijkt religieuze bezwaren Obamacare
november 26, 2013
Show all

Ruim zes jaar cel voor kunstroof

De hoofdverdachte van de spectaculaire kunstroof vorig jaar in Rotterdam is in Roemenië veroordeeld tot zes jaar en acht maanden cel. Een handlanger kreeg dezelfde straf. Het Openbaar Ministerie had vorige week achttien jaar cel geëist. Beide Roemenen hadden al bekend. Hoofdverdachte Radu Dogaru stal samen met een nog voortvluchtige vriend zeven kunstwerken van onder anderen Picasso en Gauguin uit De Kunsthal in Rotterdam. De werken waren samen zo’n 17 miljoen euro waard.

De straf valt lager uit omdat de verdachten hebben bekend. Daardoor krijgen ze eenderde minder straf. Daarnaast ging de rechter niet mee in de verzwarende omstandigheden die het Openbaar Ministerie aanvoerde. “De rechter heeft dit bestraft als een normale roof”, zegt correspondent Joost van Egmond. Medeverdachte Eugen Darie gaf toe dat hij de kunst naar Roemenië heeft gereden en heeft verstopt in kussenslopen. In Roemenië probeerden zij twee doeken te verkopen, wat uiteindelijk leidde tot de arrestatie van vijf verdachten.

Wat er vervolgens met de werken is gebeurd, is onderwerp van speculatie. De moeder van Dogaru zei aanvankelijk dat ze ze had verbrand, maar kwam daar later van terug. Met het vonnis tegen de twee is de zaak nog niet afgelopen. De andere verdachten krijgen een langer proces, omdat ze niet hebben bekend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.