Rosebel bond overweegt stap naar de rechter

Magic 10 – 25 juli 2020
juli 25, 2020
‘Hoefdraad krijgt de ruimte zijn onschuld te bewijzen’
juli 27, 2020
Show all

Rosebel bond overweegt stap naar de rechter

Geen volledige uitbetaling salarissen tijdens werkneerlegging

Multinational Rosebel Gold Mines heeft de werknemers niet volledig betaald over de dagen waarop er niet is gewerkt. Het personeel had het werk neergelegd toen collegas op de plant positief waren getest op COVID-19. Het bestuur van de bond heeft de Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname ingeschakeld. Indien er geen bevredigende oplossing komt, zal de bond naar de rechter stappen, zegt woordvoerder Otmar Biswane.

De werkzaamheden zijn vorige week donderdag opgestart. Maar het bedrijf draait niet op volle toeren. Dit nadat artsen hebben geadviseerd om 1 werknemer per kamer te accomoderen. Door gebrek aan ruimte moet een deel van de arbeiders thuis blijven.

Intussen hebben bond en directie vrijdag gesproken over een aangepast werkschema. Volgens de Collectieve Arbeids Overeenkomst geldt een 14/7 rooster. Voor Biswane geniet volledige uitbetaling van de salarissen prioriteit.

Ondertussen zou er volgens informatie van Biswane, weer een positief getest COVID-19 geval zijn geregistreerd bij Rosebel Goldmines.

Terwijl er een staking dreigt is bij het goudbedrijf in Suriname, stijgt de internationale goudprijs naar een recordhoogte: 1920,90 dollar per troy ounce, meldt persbureau Reuters. Daarmee is het oude record uit 2011 van 1920,30 dollar verbroken. Hoewel de goudprijzen al ruim een jaar stijgen door onder meer handelsspanningen op mondiaal niveau, heeft de coronacrisis ook een grote rol gespeeld bij de stijgende goudprijs. Begin juli steeg de goudprijs al naar het hoogste niveau in negen jaar: 1800 dollar per troy ounce. De economische gevolgen van de coronacrisis zijn groot. Goud is voor beleggers een veilige keuze in de onrustige tijden. Dat bleek ook tijdens de financiële crisis in 2008: ook toen was er veel vraag naar goud. Naast de coronacrisis, spelen ook de oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en China een rol bij de stijgende goudprijs. Vorige week woensdag gelastte de VS China het Chinese consulaat in Houston te sluiten, waarop China een sluiting van het Amerikaanse consulaat in Chengdu afdwong. Niet alleen de goudprijs, maar ook de zilverprijs is de afgelopen periode flink gestegen. Eind vorige week stond de zilverprijs op 22,79 dollar, de hoogste prijs sinds 2013.

Comments are closed.