Rode Kruis registreert Venezolaanse asielzoekers in Nickerie

Palmentuin Waka Pasi in afrondende fase
juli 31, 2019
OM gaat rechtmatigheid politieoptreden Royal Hill onderzoeken
juli 31, 2019
Show all

Rode Kruis registreert Venezolaanse asielzoekers in Nickerie

Het Surinaams Rode Kruis is momenteel in het district Nickerie bezig met de registratie van Venezolaanse staatsburgers. Dit in de hoedanigheid van administratieve vertegenwoordiger van de Hoge Commissaris voor Vluchtelingen van de Verenigde Naties, het UNHCR. Volgens directeur Thea Smith van het Surinaams Rode Kruis is de organisatie naar Nickerie getogen, na verschillende verzoeken om de daar aanwezige Venezolaanse vrouwen te registreren. Zij zijn het land binnengekomen via Guyana en zitten voornamelijk in de prostitutie. Omdat de vrouwen niet beschikken over geldige reisdocumenten zijn ze daar gestrand.  

Smith legt uit dat de asielzoekers worden voorzien van een certificaat waarop hun status is aangegeven. Dit geeft ze de mogelijkheid een verblijfsvergunning aan te vragen en zo legaal te verblijven in Suriname. Gelet op het aantal aanvragen geeft de Rode Kruis-directeur aan dat er niet zoveel gevluchte Venezolanen in het land zijn. Toch wordt er rekening gehouden met de mogelijkheid dat velen nog huiverig zijn zich openlijk op te geven als asielzoeker.

Thea Smith, directeur van het Surinaams Rode Kruis. Op de eerste dag van de registratie in Nickerie melden zich bijkans 50 Venezolanen, waarvan het grootste deel vrouwen. Een asielzoeker kan na onderzoek door het UNHCR na ongeveer een jaar de status van vluchteling krijgen.

Comments are closed.