‘Rijstsector heeft goede toekomstperspectieven’

Natio speelt gelijk (2-2)
oktober 11, 2019
‘Wageningenman Dei’ moet jeugd inspireren
oktober 11, 2019
Show all

‘Rijstsector heeft goede toekomstperspectieven’

Er zijn dit seizoen opmerkelijk minder problemen tussen padieverwerkers/-opkopers en de boeren. Bij elke oogst is er gehaal en getrek over de prijs voor een baal natte padie van 79 kilogram, die door opkopers geboden wordt aan de boeren. Boeren zijn meestal de mening toegedaan dat de prijs die de opkopers bieden vaak onder de kostprijs van hun product ligt. Volgens Bagwatpersad Ramadhin verwerker/exporteur tevens voorzitter van de Vereniging van Rijstverwerkers en Exporteurs is er dit seizoen een redelijke prijs voor de padie geboden en hebben boeren kunnen bezuinigen op de aankoop van kunstmest die van
SRD 225 per zak naar SRD 165 is gedaald. Nu wordt er tussen de 95 en 105 Surinaamse dollars geboden voor een baal natte padie. Ook de export die voorlopig goed loopt is één van de positieve factoren voor de goede prijs die de boeren krijgen, zegt Ramadhin.

Ramadhin ziet een goede toekomst voor de sector omdat ook de prijzen op de wereldmarkt omhooggaan. We vroegen de opkoper/exporteur hoe hij kijkt naar de situatie waarbij er op dit moment meer rijstrassen dan de Adronlijnen, uit buurland Guyana door boeren in Nickerie worden verbouwd.

Bagwatpersad Ramadhin over de, naar zijn mening, goede toekomstperspectieven voor de rijstsector.

Comments are closed.