Rijstexporteurs willen Nickerierivier helpen uitbaggeren

Techbedrijven uiten zorgen over voorgestelde toiletwet in Texas
mei 29, 2017
Private publieke partnerschap kan Nickerie vooruit helpen zegt vicepresident Adhin
mei 29, 2017
Show all

Rijstexporteurs willen Nickerierivier helpen uitbaggeren

Financiering rond, wachten is op overheid zegt VVRE-voorzitter Ramadhin

Het is bekend dat de vaargeul van de Nickerierivier ondiep is. Hierdoor moeten rijstexporteurs steeds weer honderdduizenden dollars extra uitgeven om hun product te kunnen verschepen. Volgens Bagwatpersad Ramadhin, voorzitter van de Vereniging van Verwerkers en Rijstexporteurs, kunnen slechts kleine schepen de haven van Nickerie aandoen. Die zijn doorgaans niet gemakkelijk te vinden. De rijstexporteurs staan nu gereed met de nodige financiering voor het uitbaggeren van de vaargeul. Ze zijn verder bereid in te komen met de aflossing zegt Ramadhin.

Een ander mogelijkheid is dat de rijst via containers over de weg naar Paramaribo wordt vervoerd, zoals dat nu bij grote exporten gebeurd. Dit brengt echter met zich mee dat wegen kapot worden gereden. En dat draagt vervolgens bij aan een verslechterende staat van de Oost-Westverbinding. Het vervoer over de weg brengt trouwens US$ 30 aan meerkosten voor de exporteur met zich mee. Geld dat naar de boeren zou kunnen gaan zegt VVRE-voorzitter Ramadhin.

Volgens berekeningen van de exporteurs zou er US$ 3 miljoen nodig zijn voor het uitbaggeren. Met een bijdrage van US$ 10 de man voor elke geëxporteerde ton rijst kan dat bedrag binnen 3 jaren terugbetaald zijn. Het voorstel van de VVRE ligt reeds enkele maanden bij de regering. Die heeft tot nog toe niet erop gereageerd. Het niet uitbaggeren van de vaargeul van de Nickerierivier brengt met zich mee dat de dure betonnen haven die enkele jaren terug gebouwd is, haast niet benut kan worden voor hetgeen het bestemd is: de export van rijst.

Comments are closed.