Rijstexport en padieopkoop belangrijkste onderwerpen van gesprek tussen VRE en SPBA

Dagbladen overzicht 18 augustus
augustus 18, 2015
Directeur Terlaan neemt ontslag bij Godo Bank
augustus 18, 2015
Show all

Rijstexport en padieopkoop belangrijkste onderwerpen van gesprek tussen VRE en SPBA

De besturen van de Surinaamse Padieboeren Associatie(SPBA) en de Vereniging van RijstexporteursVRE), hebben zondagavond breedvoerig gesproken over enkele dringende vraagstukken, die van invloed zijn op de sector. Volgens Harrinandhan Oemraw, SPBA voorzitter, was het een zeer vruchtbaar gesprek, waarbij de export van rijst naar Venezuela, de opkoop van padie voor de komende oogst, maar ook de betaling van boeren door verwekkers aan de orde zijn gekomen.

Volgens Oemraw moet de oogst over twee weken aanvangen en is er bij de boeren geen zekerheid of hun padie zal worden opgekocht. De opkopers zitten met volle schuren door een gebrek aan afzet, waardoor de nieuwe oogst niet kan worden opgeslagen.

De gebrekkige afzet is volgens Oemraw ook de reden die de opkopers aangeven, voor het niet kunnen betalen van boeren die hun padie al vier maanden terug aan hun hebben geleverd.

Ook Imro Manglie voorzitter VRE noemt het gesprek positief. Alleen ziet het er volgens hem niet zo rooskleurig uit, voor wat betreft de opkoopprijs van padie. Dit onder invloed van de lage wereldmarktprijzen. Manglie heeft ondertussen ook contact gehad met minister Algoe van LVV over de rijstexport.

De oprichting van een productschap rijst is bij deze gesprekken ook aan de orde gekomen. Hierover wil de VRE haar leden nog eerst raadplegen, voor dat men met een antwoord naar buiten komt, is de SPBA meegedeeld.

Comments are closed.