Regering zet tering naar de nering: uitgaven omlaag

Dagbladen overzicht 17 februari
februari 17, 2014
Brunswijk gelooft in dominantie Abop
februari 17, 2014
Show all

Regering zet tering naar de nering: uitgaven omlaag

Door president Desi Bouterse is schriftelijk de opdracht gegeven om het financieringstekort met 1% terug te brengen. Dit zegt Financiënminister Andy Rusland in reactie op de jongste bevindingen van Ratingbureau Moody’s, die Suriname’s kredietwaardigheid van Ba3 ‘positief’ naar ‘stabiel’ heeft teruggebracht. De lopende uitgaven moeten omlaag en er zal een prioriteitsprogramma worden uitgevoerd, bevestigd Rusland aan Starnieuws. De aanpassing van het ratingbureau is volgens de Financiënminister niet als een verrassing is aangekomen. De regering had al eerder besloten om de lopende uitgaven te verminderen.

De regering zal volgens minister Rusland geen extra uitgaven doen, als er minder geld het land binnenkomt door de daling van grondstoffenprijzen van onder meer goud en aardolie. De minister benadrukt dat er extra gelet wordt op de uitgaven, maar dat alle schulden zullen worden betaald. De betalingen worden ingelopen en ook de salarissen van februari zullen op tijd worden betaald.

Hoewel de bewindsman onderkent dat beoordelingen van buitenlandse ‘rating bureaus’ belangrijk zijn, zegt hij, dat de regering de cijfers zelf ook al op een rijtje had gezet, en tot de conclusie was gekomen dat er bezuinigingen doorgevoerd moesten worden.

Rusland constateert dat Moody’s diverse condities stelt om een betere beoordeling te kunnen geven, die de regering ook volgt, door de financiële situatie intensief te monitoren.

Centrale Bank Governor, Gillmore Hoefdraad, zei eerder in een persverklaring blij te zijn met de aangekondigde drastische aanpassing van de begroting 2014 door minister Rusland. Hij noemt dit een positief signaal om de stabiele outlook te consolideren en te werken aan een betere beoordeling. Bron: Starnieuws/CBvS


 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.