Regering treft maatregelen VN-stemrecht terug te krijgen

Dagbladen overzicht woensdag 14 februari 2018
februari 14, 2018
Verzekeringsmaatschappijen hadden meer tijd gewild
februari 14, 2018
Show all

Regering treft maatregelen VN-stemrecht terug te krijgen

De regering gaat op korte termijn maatregelen nemen om de opschorting van het stemrecht bij de Verenigde Naties (VN) ongedaan te maken. Dit meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken via het NII in een persbericht. Dinsdag werd bekend dat de VN maandag het stemrecht van Suriname heeft opgeschort, omdat er een achterstand is in de contributie. “Suriname is zich terdege bewust van het belang van haar lidmaatschap bij de Verenigde Naties en de mogelijkheden die de gerelateerde gespecialiseerde organisaties kunnen aanbieden op de gebieden van technische assistentie en ontwikkelingssamenwerking. Tegen deze achtergrond, getroost Suriname zich alle inspanningen om aan haar contributie verplichtingen te voldoen”, luidt een passage uit het persbericht. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt echter niet hoe lang er geen contributie is betaald en welk bedrag Suriname nog moet overmaken aan de volkerenorganisatie.

 

De fractieleider van de NPS in De Nationale Assemblee, Gregory Rusland, die ook lid is van de ‘Vaste Commissie Buitenlandse Zaken’, verwijt de regering ernstige nalatigheid.

Hij vraagt zich ook af waarom Suriname geen gebruik heeft gemaakt van de optie om bij een achterstand in de contributie, dispensatie te vragen. Onze vertegenwoordiging bij de VN zit nu bij vergaderingen zonder de mogelijkheid mee te beslissen, terwijl er belangrijke besluiten worden genomen.

Rusland vindt dat de regering openheid moet geven over het totaal aan schulden bij internationale organisaties. In de rij van wanbetalers staan ook Equatoriaal-Guinee, Venezuela, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Dominica, Grenada, Libië en Jemen.

Comments are closed.