Regering bereikt akkoord: 431 SRD compensatie voor rijstboeren

Dichter Tjafuru Hermelijn
april 12, 2015
DOE is pro-Suriname en start verkiezingscampagne
april 12, 2015
Show all

Regering bereikt akkoord: 431 SRD compensatie voor rijstboeren

De ministers Soeresh Algoe en Winston Lackin, van Landbouw Veeteelt en Visserij en Buitenlandse Zaken, hebben namens de regering zaterdag overeenstemming bereikt met padieboeren over compensatie. De compensatie komt neer op 431 SRD per hectare, die de boeren in productie brengen. Daarnaast krijgen de rijstboeren elk ook een zak kunstmest.

Het vorig oogstseizoen compenseerde de regering boeren, met een maximaal areaal van 200 hectare, al voor SRD 480 per hectare en voorzag hen eveneens van gratis kunstmest.

Die tegemoetkoming was toen gebaseerd op een brandstofprijs van 5 SRD per liter, maar is nu gedaald naar 3,80 SRD.

De compensatie aan de boeren, overbrugt het verschil dat was onstaan tussen de opkoopprijs van 50 SRD voor een baal padie, en de kostprijs van de boeren, rond de 70 SRD. Aanvankelijk had de regering US dollar 35 per hectare aangeboden, wat volgens de boeren verre van voldoende was.

De padieboeren toonden zich tevreden met het bereikte resultaat. Minister Algoe zei aan journalisten, dat alle exporteurs gebruik mogen maken van de Petro Caribe overeenkomst met Venezuela. Er mag 30.000 ton aan padie geëxporteerd worden naar Venezuela. Tot nu toe is ruim 2600 ton verscheept. De komende week zal er weer een boot ingeladen worden.

De registratie voor uitbetaling aan boeren, begint dinsdag op alle kantoren van het ministerie van LVV in Nickerie, Coronie en Saramacca. De uitbetaling vindt dan plaats zodra het geld binnenkomt van de twee eerstvolgende boten, die met padie verscheept worden naar Venezuela.

Naast de ministers Algoe en Lackin, zaten ook de parlementariers Rashied Doekhie en Premdew Lachman aan de onderhandelingstafel. De boeren werden vertegenwoordigd door Harinandan Oemraw van de Surinaamse Padie Boeren Associatie, Bramdew Rampadarath van de Vereniging van Padie Producenten en de belangengroep onderleiding van Radja Amedkhan.

1 Comment

  1. Sander Emanuels schreef:

    Accoord bereikt? Ze hebben hem gezegd hoeveel ze willen, hij had er verder geen inbreng in… :/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.