Randjietsingh gebelgd over gouddeal Surgold

Speciale lesbrieven over HIV/Aids voor scholen Nickerie
november 28, 2013
Misikaba : Occupatie probleem Rehmel opgelost
november 28, 2013
Show all

Randjietsingh gebelgd over gouddeal Surgold

Nieuw Front-fractieleider Radjkoemar Randjietsingh Nieuw Front-fractieleider Radjkoemar Randjietsingh zit met veel vragen over de overeenkomst die de regering met Surgold (Suralco/Newmont) heeft getekend. Hij merkt op dat aan de ene kant bij de ondertekening is gezegd dat het geld er al is, maar de governor van de Centrale Bank van Suriname, Gillmore Hoefdraad, zegt dat opzoek wordt gegaan naar een lening van US$ 200 miljoen. Eerder had Hoefdraad aan Starnieuws gezegd dat er vier opties zijn. Het geld zal na februari nodig zijn, wanneer Newmont goedkeuring geeft aan de operatie.

Randjietsingh zegt aan Starnieuws dat de overeenkomst nadelig is voor Suriname. Dit had hij ook gesteld in De Nationale Assemblee. Volgens de politicus zijn de belangen van de multinationals beter beschermd dan die van land en volk. Hij wil nog steeds antwoorden op vragen die hij al gesteld had tijdens de behandeling. Randjietsingh wil weten wat het kostenplaatje is voor de investering die gedaan zal worden.

Wat zijn de maandelijkse kosten voor de participatie van 25% in de goudmijn?  Randjietsingh vindt dat in de overeenkomst alles goed is geregeld voor de multinationals, terwijl Suriname keiharde US dollars moet neertellen. Het eigendomsrecht op alle reserves aan goud en andere delfstoffen in het exploratiegebied, 3.600.000 troy ounces (100.000 kg), zal niet gelden als inbreng van Suriname. “Is dit redelijk naar het Surinaamse volk toe”, wil de politicus weten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.