Raad constateert: Kinderopvang moet beter

Telesur: overzetten mobiel klantenbestand verloopt vlot
mei 30, 2017
Schenking 1000 woningen door China geformaliseerd
mei 30, 2017
Show all

Raad constateert: Kinderopvang moet beter

Het niveau van kinderopvang in Suriname is gemiddeld niet slecht, maar tussen de opvanginstellingen onderling blijken er soms onacceptabel grote verschillen te zijn in kwaliteit en veiligheid. Dat is de conclusie van de Raad Early Childhood Development (ECD) na een evaluatie van de opvanginstellingen. De raad voor crèches en kinderdagverblijven is in november ingesteld.

In de afgelopen maanden zijn er inspecties gepleegd bij de kinderdagverblijven. Bij een instelling was er te weinig toezicht op de baby’s. Voor elke vier baby’s van 6 tot 12 weken moet er een verantwoordelijke zijn. Zodra er te weinig leidsters zijn, gaat dit ten koste van de kwaliteit en zorg, merkt de raad op. Voor kinderen tussen 12 tot 24 maanden moet er een verantwoordelijke zijn op elke zes pupillen. Voor peuters – 24 maanden tot 4 jaar- moet er een leidster zijn voor 12 kinderen. Voor de hogere groep, schoolgaanden tussen 4 en zes jaar, moeten de klassen maximaal 35 kinderen hebben en moet de leerkracht worden bijgestaan door een bevoegde assistent.

Sommige instellingen hadden voor de veiligheid dringende adviezen nodig. Vooral de veiligheid bij brandgevaar is bij sommige een punt van aandacht en zorg. Er moeten in ieder geval verschillende vluchtwegen zijn bij brand. “Bij sommige instellingen laat dit echt te wensen over,” zegt de raad in een persbericht. Er wordt veel gebruik gemaakt van diefijzer. De raad heeft de instellingen gevraagd contact op te nemen met de brandweer voor deskundig advies.

Comments are closed.