Preventie centraal tijdens regionale conferentie tegen misdaad

Prominent Republikeins Congreslid geraakt bij schietpartij Virginia
juni 14, 2017
SVB zet geen buitenlands arbitraal team in
juni 14, 2017
Show all

Preventie centraal tijdens regionale conferentie tegen misdaad

Suriname gastland

Suriname is het gastland van de regionale conferentie tegen misdaad die gisteren is begonnen en vandaag wordt voortgezet. De bijeenkomst is bedoeld voor het uitwisselen van goede praktijken en handvatten alsook het bediscussiëren van de uitdagingen binnen de aanpak van criminaliteit en geweld. De aanpak is samengevat in het Resistance and Prevention Programma, of te wel RAPP.  Het is een regionaal programma dat sinds 2013 via een maatschappelijke benadering ernaar toe werkt om misdaad en geweld onder risicojongeren in het Caribisch gebied, tegen te gaan. De gemeenschapsontwikkeling is één van de strategieën waaraan in Suriname meer aandacht besteedt moet worden, zegt Lilian Wiebers, RAPP Country Coördinator van Suriname

Criminaliteit is een groot probleem. De aanpak gaat veel vergen. Van belang daarbij is de preventie, zegt DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons. Zij deed de openingsspeech van de conferentie. Naar haar zeggen ligt het aan beleidsmakers om zich toe te leggen op het vergroten van het welzijn van burgers. In verschillende ontwikkelingslanden is er onderzoek gedaan naar de oorzaken van crimineel gedrag. De aanwijzingen zouden ook hier van toepassing zijn. Aan de hand van de aangrijpingspunten zouden preventiemaatregelen getroffen kunnen worden. Volgens Geerlings-Simons kan al gezegd worden dat zaken als ongelijkheid, de verheerlijking van het materiele bezit en onder meer het gebrek aan begeleiding, ertoe kunnen leiden dat jeugdigen crimineel gedrag vertonen.

Ze zegt ook dat onderwijs één van de belangrijkste pijler vormt voor de preventie van misdaad. Het financieel plaatje moet echter niet uit het oog worden verloren. De parlementsvoorzitter spreekt de hoop uit dat er vanuit de regering wordt doorgegaan wordt met het RAPP-programma wanneer de externe financiering wordt stopgezet.

Jennifer Geerlings-Simons, de DNA-voorzitter, opende de misdaadpreventieconferentie. De conferentie is georganiseerd door de Pan American Development Foundation (PADF). Het RAPP-programma is gefinancierd door de US State Department Bureau of International Narcotics and Law Enforcement Affairs.  De belangrijkste doelstelling is het bouwen van wederzijds vertrouwen tussen politie en rechtshandhaving, met de zijdelingse inbreng van de gemeenschap, om criminaliteit te voorkomen.

Comments are closed.