President Santokhi: ‘Vorige regering heeft gesaboteerd’

Sportverslagen – 3 augustus 2020
augustus 3, 2020
Financiën: Waardevermindering SRD eind augustus
augustus 4, 2020
Show all

President Santokhi: ‘Vorige regering heeft gesaboteerd’

Schuldenlast van USD 3 miljard overgenomen van kabinet Bouterse
Met ad-hoc personeelsbeleid komt financiële druk van 2,3 miljard

De nieuwe regering komt na twee weken aan de macht tot de conclusie dat het vorig kabinet een reeks valkuilen voor de voeten van het nieuw regeerteam heeft gelegd. President Chandrikapersad Santokhi praat van ‘bewuste acties’ om het zijn kabinet moeilijk te maken. Hij noemt het sabotage van de hoogste orde die bovenal de samenleving zal raken.

Kort voor de verkiezingen op 25 mei heeft het Kabinet Bouterse II nog duizenden mensen in dienst genomen en is een 50 procent loonsverhoging toegekend aan ambtenaren. In de nieuwe groep ambtenaren zitten assembleeleden die verheven zijn naar het niveau van ambassadeur. Alleen dit ad-hoc personeelsbeleid brengt een extra financiële druk van 2,3 miljard SRD met zich mee.

Het leningenbeleid van de afgetreden regering is ook niet om over naar huis te schrijven. Omgerekend gaat het om ruim 3 miljard Amerikaanse dollars, inclusief 2 miljard in het buitenland. De nieuwe regering moet dit jaar alleen al aan buitenlandse verplichtingen nog ruim 100 miljoen aflossen, waaronder 67 miljoen dollar voor de twee obligatieleningen. De verwachte staatsinkomsten zijn niet toereikend genoeg hiervoor.

President Chandrikapersad Santokhi, tijdens een persconferentie maandag. Het staatshoofd schetst een somber financieel beeld van het wanbeleid dat is overgenomen. Santokhi typeert de situatie echter niet als uitzichtloos; volgens hem is voldoende capaciteit binnen zijn regeerteam om het getij te keren.

Comments are closed.