President initieert landelijk bio-landbouwproject op basisscholen in stad en land

Palmentuin moet meeliften in successen Waka Pasi zegt Cultuur-directeur Sandie
juli 22, 2019
UNASAT houdt open dag voor jongeren Nickerie
juli 22, 2019
Show all

President initieert landelijk bio-landbouwproject op basisscholen in stad en land

Op initiatief van president Desi Bouterse wordt op scholen in elk van de 10 districten het ‘Gifvrije Schooltuinen Project’ uitgevoerd. Het gaat om een eeuwenoude door de Inca’s en Maya’s toegepaste vorm van biologische landbouw.

Bij dit aquaponics-systeem wordt de groente-aanplant gevoed door water met daarin verwerkt de uitwerpselen van vissen als kwie-kwie en tilapia. Behalve een visvijver voor agrarische productie heeft het project andere voordelen, want op deze manier wordt op school ondernemerschap en zelfvoorzienigheid bevorderd.

Na een korte training van scholieren-leerkrachten en ouders in ‘aquaponics’ is op scholen in bijvoorbeeld Apoera reeds de groenteproductie van start gegaan.

Helmond Proeve is de landelijke coördinator van dit bio-landbouw project waar in alle districten tenminste 3 scholen meedoen aan deze pilotfase.

Helmond Proeve, coördinator van het landelijke gifvrije schooltuinenproject. Op initiatief van de president worden in alle 10 districten kinderen van de basisschool geleerd biologische groenten te planten, met water uit visvijvers. Door de vis en groenten te verkopen in de plaatselijke gemeenschap of daarbuiten krijgen jongelingen de kans om agrarisch ondernemer te worden. Met de opbrengsten kunnen steeds weer nieuwe aanplanten worden gefinancierd, terwijl de school met de vergaarde middelen ook zelf het onderhoud van gebouwen en terreinen ter hand neemt. Belangrijkste pluspunten zijn voedselzekerheid en – veiligheid.

Comments are closed.