‘Poolse oud-president Lech Walesa werkte toch voor geheime dienst’

Zware cycloon bedreigt Tonga en Fiji
februari 18, 2016
Sport 18 februari
februari 18, 2016
Show all

‘Poolse oud-president Lech Walesa werkte toch voor geheime dienst’

De voormalige Poolse president Lech Walesa heeft voor de val van het communisme gewerkt voor de geheime dienst. Walesa, die in 1983 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, heeft dat altijd ontkend.

Het Nationale Herdenkingsinstituut van Polen maakte de samenwerking tussen de oud-president met de geheime dienst donderdag bekend. In het huis van de in november overleden oud-generaal Jan Kiszczak is het dossier van Walesa gevonden. Daarin bevindt zich ook een samenwerkingscontract tussen de latere Nobelprijswinnaar en de geheime dienst. De handtekening van Walesa is authentiek verklaard.

Walesa leidde in de communistische tijd de vakbond Solidariteit en werd in 1990 de eerste democratisch gekozen president van het land. Zelf heeft hij altijd ontkend dat hij de geheime dienst geholpen zou hebben. Hij werd in 2000 vrijgesproken van spionage. Walesa geldt als criticus van de huidige nationalistisch-conservatieve regering. In december waarschuwde hij voor toenemende spanningen in de maatschappij en zelfs voor een burgeroorlog.

Comments are closed.