POMPPRIJS ELKE WEEK NA VALUTAVEILING BEPAALD

NOG GEEN GELD VOOR AANSCHAF TOYOTA PRADO JUSPOL-MINISTER
maart 22, 2016
De Telesur 10 Met Mobiel Theo Clark
maart 22, 2016
Show all

POMPPRIJS ELKE WEEK NA VALUTAVEILING BEPAALD

De prijs van een liter brandstof aan de pomp zal vanaf vandaag, na de eerste valutaveiling, elke week worden vastgesteld op basis van de wisselkoers die de Centrale Bank van Suriname (CBvS) zal bepalen na de veiling.

Voorzitter Sirodjenie Jankie van de Surinaamse Servicestation-exploitantenbond zegt dat de prijs volledig afhangt van deze koers, omdat ook de oliemaatschappijen de valuta moeten opkopen bij de banken voor hun wekelijkse aankopen. In geval de koers, zoals verwacht wordt rond de SRD 5 tot SRD 5,20 komt te liggen voor de Amerikaanse dollar zal de pompprijs meteen worden afgewogen tegen de nieuwe wisselkoers.

De governor van de Centrale Bank van Suriname, Glenn Gersie, heeft eerder tijdens een presentatie over de valutaveiling bevestigd dat de pompprijs wekelijks zal afhangen van de vastgestelde wisselkoers door de moederbank. Door de gevoeligheid kan Jankie niets zeggen over een eventuele winstmarge voor pomphouders. Die winstmarge is tot nu toe een vast bedrag van SRD 0,15 per liter bruto. Er wordt dan ook niet gesproken van een winstmarge. Het bepalen van de pompprijs is in de regel de verantwoordelijkheid van het ministerie van Handel en Industrie en niet van de oliemaatschappijen en pomphouders. Bij de berekening van de pompprijs moet rekening gehouden worden met verschillende factoren, zoals de ‘governement take’ op elke liter geïmporteerde brandstof. Dat bedrag gaat naar de regering.

Comments are closed.