Politieambtenaren gehinderd en mishandeld bij het uitvoeren van hun werkzaamheden

‘Samen veel bereikt’, zegt LMSZN-directeur Elias
december 31, 2013
Korps Politie Suriname
december 31, 2013
Show all

Politieambtenaren gehinderd en mishandeld bij het uitvoeren van hun werkzaamheden

Politieambtenaren van het politiebureau Livorno zijn zondagmorgen door een groep mannen gehinderd in het uitoefenen van hun ambt en zijn daarnaast ook fysiek aangevallen. Een winkelier had melding gedaan van diefstal in zijn handelszaak. De politie ging ter plaatse en hield twee verdachten aan die zij plaats lieten nemen in de prowagen. Een groep mannen die voor de winkel waren, bemoeiden zich met de zaak. Daarbij werd  niet geschroomd om de politie zelf aan te vallen.

De twee verdachten maakten gebruik van de situatie en namen de benen. Na assistentie van andere politie-eenheden is het gelukt een van de verdachten weer aan te houden. In ongeveer 1 maand tijd is het zeker vier keren voorgekomen dat politieambtenaren tijdens de rechtmatige uitoefening van hun werk door personen werden gehinderd en zelfs aangevallen.

Artikelen in het Politie Handvest en het Surinaams Wetboek van Strafrecht geven duidelijk aan dat in gevallen zoals vermeld, de politie geweld mag gebruiken, waarbij het uiterste geweldsmiddel vuurwapengeweld is. Politieambtenaren zijn professionals die geleerd hebben zo veel mogelijk met tact op te treden en niet meer geweld te gebruiken dan in de gegeven omstandigheden onvermijdelijk is. Maar zij weten ook dat zij ook geweld mogen gebruiken ter noodzakelijke verdediging van hun eigen lijf tegen ogenblikkelijke en wederrechtelijke aanranding.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.