Politie Cleveland krijgt anti-racisme-training

Personeel in actie: Mogelijk geen woensdageditie De Ware Tijd
mei 27, 2015
Dodental door hitte in India blijft oplopen
mei 27, 2015
Show all

Politie Cleveland krijgt anti-racisme-training

2015-05-23 14:32:42 epa04764543 Protesters stand outside the courthouse in Cleveland, Ohio, USA, 23 May 2015 following the anouncement of a not guilty verdict for Cleveland Police officer Michael Brelo who was on trial for manslaughter in the shooting deaths of an unarmed black man and woman following a high speed car chase in 2012. EPA/DAVID MAXWELL

De politieagenten in Cleveland krijgen een training om racisme en het gebruik van buitensporig geweld tegen te gaan. Een inspecteur-generaal gaat toezicht houden op het politiekorps en er komt een nieuwe commissie die klachten behandelt. De Amerikaanse stad heeft daarover afspraken gemaakt met de federale justitie. Aan het akkoord is bijna twee jaar van onderzoek voorafgegaan naar misstanden en wangedrag bij de politie van Cleveland, de grootste stad in de staat Ohio. Ook in andere Amerikaanse steden zijn er de laatste tijd geruchtmakende zaken geweest waarin blanke agenten worden beschuldigd van racisme of het ten onrechte schieten op ongewapende zwarten.

Vermoedelijk wordt de aanpak in Cleveland ten voorbeeld gesteld aan andere steden. Afgelopen weekend waren er nog rellen in Cleveland. Die braken uit nadat een blanke agent was vrijgesproken van doodslag in een beruchte zaak uit 2012. Hij schoot toen, staand op de motorkap van hun stilstaande auto, een ongewapende zwarte man en vrouw dood na een achtervolging. Uit onderzoek bleek dat de twee, Timothy Russell en Malissa Williams, al geen gevaar meer vormden, ook omdat hun auto al door andere agenten onder vuur was genomen. Er werden 137 kogelinslagen geteld.

 

Comments are closed.