Sport 14 maart
maart 14, 2014
Ruim 50% patiënten in Suriname heeft nierklachten
maart 14, 2014
Show all

Politie berichten 14 maart

“Update” met betrekking tot “phishing”

Op vrijdag 7 maart 2014 is in een politie bericht bekend gemaakt, dat in zeer korte tijd de afdeling Fraude geconfronteerd is met vier gevallen van internetfraude, bekend als “phishing”. Phishing is een vorm van internetoplichting waarbij slachtoffers naar een valse bankwebsite worden gelokt met behulp van een verzonnen verhaal. Bijvoorbeeld dat er iets mis is met de bankrekening  van het slachtoffer en dat de bank dat moet controleren waarbij gevraagd wordt naar de inlognaam en wachtwoord van het slachtoffer. Als het slachtoffer in die val trapt komen de criminelen aan belangrijke gegevens waarmee zij de bankrekening van zo’n slachtoffer kunnen plunderen.

Om aan het gestolen  geld te komen  hebben die criminelen zogenaamde “Money Mules” of “Geld Ezels” nodig. Deze personen stellen hun bankrekeningen ter beschikking van de criminelen om het gestolen geld op hun rekening te doen overplaatsen teneinde die af te halen om voor de criminelen over te maken of om het geld door te storten. De criminelen zitten meestal in het buitenland. Deze “Money mules” krijgen voor hun medewerking een percentage van het gestolen geld. Vaak zijn deze “money mules” bewust bezig, maar er zijn ook mensen die niet ervan bewust zijn dat zij criminelen helpen om anderen te benadelen.

Zo is een vrouw enkele dagen terug naar een overmaakkantoor hier te lande gegaan om een geldbedrag over te maken naar Maleisië. Daartoe gevraagd gaf deze vrouw aan het personeel van het overmaakkantoor te kennen dat zij door iemand,die zij niet kende, vanuit het buitenland benaderd was met het verzoek om geld te mogen storten op haar bankrekening. Vervolgens moest zij het geld via het overmaakkantoor overmaken naar Maleisië.

Voor haar medewerking mocht zij 10% procent van het op haar bankrekening gestorte bedrag houden. Het personeel van het overmaakkantoor  adviseerde deze vrouw om het geld niet over te maken en om contact te maken met de afdeling Fraude van de politie. De vrouw heeft het advies opgevolgd en heeft hierdoor veel narigheid voor zichzelf bespaart. In het ergste geval kon deze vrouw als verdachte aan medeplichtigheid aan diefstal,oplichting of heling hangende een politie onderzoek in verzekering worden gesteld. Door zo verstandig te handelen is de vrouw na verhoor heen gezonden en het op haar bankrekening gestort geldbedrag is door de politie in beslag genomen.

 

Wegafsluiting

In verband met de grote appel van het Nationaal Leger op vrijdag 14 maart 2014 zal de Gravenbergstraat en wel het weggedeelte gelegen tussen de van Idsingastraat en de Rodekruislaan worden afgesloten van 07.00 uur v.m. tot en met 09.00 uur v.m.  Op de weggebruikers wordt het beroep gedaan met het bovenstaande rekening te willen houden en de aanwijzingen van de politie stipt op te volgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.