Het fenomeen waarbij in aanloop naar de verkiezingen politieke partijen als paddestoelen uit de grond verrijzen, kost de Staat alleen maar geld. Politicoloog Hans Breeveld pleit daarom voor een systeem waarbij elke partij een waarborgsom betaalt, die pas na de verkiezingen terug wordt gegeven.
“Je zou als partij misschien een zetel of een bepaald aantal stemmen moeten halen, om de waarborgsom terug te kunnen krijgen”, stelt Breeveld voor. Volgens hem staat iedereen vrij een partij op te richten. “Maar dat kost de Staat alleen maar geld, de organisatie van verkiezingen op zich is al zo duur”, merkt hij op. Een ander punt waarop volgens Breeveld gelet moet worden, is dat partijen zich meer gaan toespitsen op de individuele ontwikkeling van hun leden.
Parlementariër Ronny Asabina is geen directe voorstander van Breevelds voorstel. “Het is goed om na te gaan waarom men er toe overgaat om partijen op te richten en dat is veelal vanwege de ontevredenheid over de ontwikkelingen in het land”, merkt Asabina op. Met het instellen van een waarborgsom vindt Asabina dat de democratie geweld wordt aangedaan. “We moeten erop toezien dat er geen zaken gecreëerd worden die een sta-in-de-weg voor de democratie zijn.”