Philae vindt bouwstenen voor leven op komeet

Vulkaanuitbarsting op eiland van wrakstukken vliegtuig
juli 31, 2015
Doden bij overstromingen in Pakistan
juli 31, 2015
Show all

Philae vindt bouwstenen voor leven op komeet

De Europese komeetlander Philae heeft complexe moleculen gevonden die aan de basis kunnen staan van de bouwstenen van het leven. Dat blijkt uit de eerste wetenschappelijke analyse van de gegevens die Philae heeft doorgestuurd na zijn landing in november vorig jaar. Vorig jaar was al duidelijk dat Philae waarschijnlijk organische moleculen had gevonden, maar de data waren toen nog niet geanalyseerd.

De nu in Science gepubliceerde onderzoeksresultaten zijn verzameld in de eerste dagen na de landing. Na ruim twee dagen ging Philae in winterslaap omdat zijn zonnepanelen niet genoeg licht opvingen om de batterijen op te laden. Philae stuiterde na de landing twee keer omhoog op komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko voordat hij tot stilstand kwam op het oppervlak. De lander heeft meetgegevens doorgestuurd van de verschillende plaatsen waar hij neerkwam.

Zijn instrumenten vonden zestien verschillende organische moleculen. Vier daarvan zijn nooit eerder op een komeet waargenomen. Organisch materiaal op kometen is voor de wetenschap van belang omdat het materiaal van kometen kan hebben bijgedragen aan het ontstaan van leven op aarde. Sommige van de moleculen die Philae heeft gevonden, spelen een rol bij de vorming van aminozuren en suikers, dat zijn bouwstenen voor het ontstaan van leven.

Comments are closed.