Phil Everly (74) van The Everly Brothers overleden

Braziliaanse zanger Nelson Ned overleden
januari 6, 2014
Perschef Limburg vraagt op jaardag om meer begrip samenleving voor positie
januari 6, 2014
Show all

Phil Everly (74) van The Everly Brothers overleden

De invloedrijke Amerikaanse zanger Phil Everly is vrijdag op 74-jarige leeftijd overleden.

Dat heeft zijn vrouw laten weten aan de Amerikaanse krant The Los Angeles Times. Everly boekte in de jaren 50 en 60 met zijn broer Don als The Everly Brothers grote successen

De zanger is overleden aan de gevolgen van de chronische longziekte COPD, die hij had na een leven lang gerookt te hebben. ”We zijn er kapot van”, reageerde zijn vrouw Patti Everly op de dood van haar man. ”Hij heeft lang en hard gevochten.” Hij overleed in een voorstad van Los Angeles.

The Everly Brothers maakte furore met hun rock-‘n-roll en countrymuziek. De broers uit Chicago scoorden hits met close harmony-nummers als Wake Up Little Susie, Bye Bye Love en All I Have To Do Is Dream. De in 1968 opgenomen plaat Roots groeide uit tot een klassieker in de countryrock. Grote artiesten als The Beatles en The Beach Boys beschouwden The Everly Brothers als een voorbeeld. Ook waren ze een inspiratie voor Simon & Garfunkel.

 

”De Everly Brothers, die misschien wel invloedrijker waren dan Elvis Presley, mixte country met de opkomende jaren 50 rock-‘n-roll”, schreef muziekmagazine Rolling Stone over het befaamde zangduo dat op de 33e plek in de ‘100 grootste artiesten’-lijst van het tijdschrift staat. Geen enkel ander muziekduo in de Amerikaanse muziekgeschiedenis scoorde meer top-100 hits dan The Everly Brothers.

 

Ondanks hun succes gingen Phil en Don in 1973 uit elkaar en was het een tijdje stil rond Phil. Pas in 1983 nam hij weer een soloalbum op. Op deze plaat werkte hij samen met onder meer Mark Knopfler. Niet lang daarna kwamen de broers weer bij elkaar. Hoewel het laatste album van de broers in 1989 verscheen, traden ze nog lang op. Hun laatste optreden gaven ze in Engeland in november 2005.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.