PG PLEIT VOOR GEAVANCEERDE POLITIEVERHOORKAMERS

President houdt persconferentie vandaag
april 12, 2016
NIEUWE VORM VAN GEZONDHEIDSZORG MOET ZORG GOEDKOPER MAKEN
april 12, 2016
Show all

PG PLEIT VOOR GEAVANCEERDE POLITIEVERHOORKAMERS

Procureur generaal (pg) Roy Baidjnath Panday heeft gepleit dat de politie verhoorkamers krijgt, waarin audio- en video-opnames gemaakt kunnen worden. Zowel het geluid, als het beeld vastleggen tijdens politieverhoren zal volgens hem een hulpmiddel zijn bij het verzamelen van bewijs. Dit zei de pg vrijdag tijdens zijn toespraak bij zijn installatie door het Hof van Justitie, vermeldt de ware tijd.

Met audio en visuele opnames is er hard bewijs van de verklaringen van verdachten tijdens het politioneel onderzoek, waardoor onderzoekers altijd hiernaar terug kunnen grijpen bij verder onderzoek. Verdachten hebben namelijk de gewoonte om te ontkennen wat zij bij de politie hebben verklaard, wat kan maken dat de berechting stagneert.

Een ander voordeel is volgens Baidjnath Panday dat het aantal klachten van verdachten dat ze worden afgeranseld door politieagenten tijdens verhoren ingedamd kan worden. Verdachten doen namelijk vaker hun beklag bij de rechter en het Openbaar Ministerie over mishandeling door de politie.

“Dat zullen wij als advocaten zeker toejuichen”, reageert advocaat Lygia Palmburg. Zij zegt dat advocaten steeds klachten krijgen van cliënten over mishandeling door de politie, maar ze kunnen dit moeilijk bewijzen, waardoor er vaak niets hiertegen wordt gedaan. “Soms zijn de letsels nog zichtbaar voor ons.” Met de introductie van geluid- en video-opnames bij verhoren, zullen agenten volgens de raadsvrouw niet durven om verdachten te mishandelen. “Dit is een heel goede opzet.” Zij hoopt dat dit voornemen inderdaad wordt gerealiseerd. DWTonline

Comments are closed.