Het personeel van ‘s Lands Hospitaal is maandag in een spoedbijeenkomst geïnformeerd over chikungunya en het ebolavirus. De directie van het ziekenhuis vond het nodig de werknemers te informeren, omdat via de zogenaamde ‘mofo koranti’ paniek werd gezaaid. Dat liet het ziekenhuis gisteren weten in een persbericht. De voorzitter van de Infectie Commissie, Karin Waldring, richtte zich tot het personeel tijdens de bijeenkomst. Waldring, internist en infectiedeskundige, heeft ook zitting in de Nationale Commissie, die actie onderneemt tegen de ziekten.
Wat chikungunya betreft, begint het vooral bij het onderhouden en muskietenvrij houden van de eigen omgeving, liet Waldring weten. Verder moet men vooral goed voor zichzelf zorgen, omdat de weerstand van het lichaam bepalend is voor het herstel.
“De gevolgen van ebola kunnen desastreus zijn. Ongeveer zeventig procent van de besmette mensen komt te overlijden. Gezondheidswerkers vallen onder een risicogroep, getuige de statistieken van de internationale gezondheidsorganisaties”, aldus een passage uit het persbericht.
Het beste is daarom deze ziekte buiten onze grenzen te houden. Om te voorkomen dat besmetting hier plaatsvindt, hebben de Surinaamse gezondheidsautoriteiten besloten, om reizigers die de laatste 21 dagen in de West Afrikaanse landen waar het virus is opgedoken, te weren. “Hoewel de kans klein is dat wij in Suriname met het ebolavirus geconfronteerd worden, is het van belang om alert te zijn”, sprak Waldring.
Het diagnosticeren van het virus is in Suriname niet mogelijk omdat de apparatuur in ons land niet zo geavanceerd is. Waldring stelde de aanwezigen echter gerust met de mededeling dat buitenlandse gezondheidsorganisaties hebben toegezegd te helpen, mocht ebola in ons land geconstateerd worden.