Pengel krijgt gelegenheid plannen uit te voeren

SLM  niet gelukt gestrande passagiers te vervoeren
augustus 24, 2017
Docenten en studenten strijden voor behoud avond-IMEAO
augustus 24, 2017
Show all

Pengel krijgt gelegenheid plannen uit te voeren

Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid wordt door het parlement in de gelegenheid gesteld om die plannen uit te voeren die de sector weer gezond moeten maken. zo wordt vermeld op De Ware Tijd online. Pengel presenteerde de plannen onlangs in De Nationale Assemblee. Ondanks bedenkingen hebben 33 parlementariërs dinsdagavond de begroting van Volksgezondheid goedgekeurd. Hiermee hebben ze een duidelijk signaal gegeven. We praten alleen, maar de stap voorwaarts is nog niet gezet. We moeten niet langer blijven praten”, stelt Jennifer Vreedzaam, voorzitter van de parlementaire commissie Volksgezondheid. Hete hangijzers zijn voor haar behalve de betaling van artsen en specialisten ook de medicamentenvoorziening en de vaststelling van ligdagtarieven. “Als commissie gaan we zeker de vinger aan de pols houden.”

De politica is geen voorstaander van subsidie aan ziekenhuizen, maar gezien de economische situatie en de problemen binnen de sector heeft ze de subsidiëring goedgekeurd. Ze onderstreept wel dat er transparantie moet zijn over onder meer de besteding van de subsidie. Volgens haar zouden de particuliere ziekenhuizen zeker in staat moeten zijn om op eigen benen te staan, maar dat is niet het geval. Celsius Waterberg van Bep stelde dinsdag vragen over de Stichting Medische Zending die als parastale instelling is opgenomen op de begroting. Hij vindt dat de overheid geen zeggenschap heeft binnen de instelling. Leden van de commissie Volksgezondheid hebben de overheid eerder voorgesteld om na te gaan of de Regionale Gezondheidsdienst ook in het binnenland kan werken. De MZ zou dan belast worden met de verre gebieden.

In de goedgekeurde begroting is er weinig aandacht besteed aan de preventieve zorg. “Ik heb daar heel veel moeite mee”, zegt Vreedzaam. Zij hoopt dat er in de begroting van 2018 meer aandacht hiervoor zal zijn.

Comments are closed.