Peneux: Op korte termijn nieuw universiteitsbestuur

EBS-werknemers zien af van actie
november 3, 2015
Miranda ingenomen met voorstellen ordening binnenstad
november 3, 2015
Show all

Peneux: Op korte termijn nieuw universiteitsbestuur

Minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft maandagavond bij de 47ste Dies Natalis van de Anton de Kom Universiteit van Suriname aangekondigd dat er binnenkort een nieuw bestuur komt. Dat bestuur moet regelmatig verantwoording afleggen aan hem. En hij op zijn beurt is verantwoording verschuldigd aan De Nationale Assemblee.

Starnieuws vermeldt dat bij de opening van het collegejaar in de Congreshal, waar veel stoelen leeg waren, Minister Peneux, president Desi Bouterse en vicepresident Ashwin Adhin verontschuldigde. Hij merkte wel op dat het staatshoofd onderwijs tot een van de prioriteiten heeft gemaakt, ondanks de precaire financiële situatie waarin het land verkeert. Er moeten goede keuzen worden gemaakt zegt Peneux. De voorzitter van het universiteitsbestuur, Ryan Sidin, zei dat wetenschappelijke onderzoeken geld kosten, maar ze moeten wel gedaan worden.

Peneux benadrukte dat de financiële middelen verantwoord uitgegeven moeten worden. Het nieuwe bestuur moet de gehele universiteit naar een hoger niveau tillen. De belangen van docenten, studenten en de samenleving moeten gediend worden.

Sidin legde uit dat 70% van de subsidie die de Staat geeft besteed wordt aan uitbetalen van lonen. Voor 2016 is ruim SRD 46 miljoen begroot voor de hoogste onderwijsinstelling. Peneux merkte op dat wetenschappelijk onderzoek nodig is en het verder professionaliseren van docenten. Het bestuur moet sterke partners in het buitenland zoeken. Taal moet geen barrière zijn, zei de bewindsman. De sterke kanten van de universiteit zullen verder worden uitgebouwd om beter te functioneren. Barrières moeten verdwijnen en arme studenten moeten ook toegang krijgen tot de universiteit.

Comments are closed.