Paus maakt het scheiden stuk eenvoudiger

Veroordeelde Amerikaanse weigerambtenaar weer vrijgelaten
september 9, 2015
Brussel strenger uit de verf met vluchtelingenbeleid
september 9, 2015
Show all

Paus maakt het scheiden stuk eenvoudiger

epa03628750 Pope Francis greets the faithful during his first Angelus prayer from a window of the Apostolic Palace, at Vatican City, 17 March 2013. Around 100,000 people are expected to gather in Saint Peter's Square for the event, two days before Francis's official inauguration mass. EPA/MAURIZIO BRAMBATTI

Paus Franciscus heeft de regels voor de ontbinding van een huwelijk in het kerkelijk recht ingrijpend vereenvoudigd. In het rooms-katholieke kerkelijk recht is er in beginsel geen echtscheiding mogelijk, maar wordt de echtelijke verbintenis nietig verklaard. Dat kan als er bij het sluiten van het huwelijk niet aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Na een reeks procedures kan de kerk het huwelijk annuleren, omdat er bijvoorbeeld geen sprake was van vrije wil, psychologische volwassenheid of bereidheid kinderen te krijgen.Volgens veel echtparen en priesters waren de oude procedures veel te ingewikkeld, te ouderwets, te traag en te duur.

Er was eigenlijk geen beginnen aan om de beëindiging van het huwelijk ook door de rooms-katholieke kerk erkend te krijgen. Franciscus heeft nu bepaald dat het eenvoudiger, sneller en gratis wordt geregeld. Er komt zelfs een spoedprocedure. De annulering zou, met behulp van het betrokken bisdom, in 45 dagen geregeld moeten zijn. Katholieken van wie het huwelijk is geannuleerd, kunnen dan wat de kerk betreft (weer) trouwen. Maar de 1,2 miljard mensen tellende rooms-katholieke kerk blijft bij “de onverbrekelijkheid van het huwelijk”.

 

 

Comments are closed.