Paus Franciscus roept Amerikaans congres op doodstraf af te schaffen

Poetin: Rusland wil regering-Assad redden
september 25, 2015
Sport 25 september
september 25, 2015
Show all

Paus Franciscus roept Amerikaans congres op doodstraf af te schaffen

Paus Franciscus heeft het Amerikaanse congres donderdag opgeroepen om de doodstraf af te schaffen. Dat meldt AP.Volgens de paus is ieder leven heilig en kan de samenleving hier enkel van profiteren door veroordeelden een nieuwe kans te geven op herstel. Franciscus had het in zijn toespraak niet specifiek over abortus, terwijl dat op dit moment juist een bijzonder controversiële kwestie is binnen het congres. Toch leek hij in zijn toespraak wel naar abortus te verwijzen. Hij drong er bij de wetgevers en alle Amerikanen op aan om “het menselijk leven in iedere fase van haar ontwikkeling te beschermen”.

Franciscus ging ook langdurig in op de vluchtelingencrisis. Volgens de paus moeten de Verenigde Staten de vijandigheid richting vluchtelingen laten varen en hen humaan behandelen. De VS “moet niet de zonden en dwalingen uit het verleden herhalen”, aldus de kerkvorst. De weerstand tegen illegale immigranten is een belangrijk onderwerp in vooral de Republikeinse campagne voor de presidentsverkiezingen. Kandidaat Donald Trump heeft gezegd dat hij de elf miljoen illegalen in het land deporteert als hij wordt gekozen. “We moeten niet schrikken van hun aantallen, maar ze liever zien als personen, kijken naar hun gezicht en luisteren naar hun verhalen, proberen zo goed mogelijk op hun situatie te reageren. Om te reageren op een manier die altijd humaan, rechtvaardig en broederlijk is”, zei Franciscus.

De paus omschreef zichzelf als “de zoon van immigranten” uit Italië, die zich vorige eeuw in Argentinië vestigden.Paus Franciscus is het eerste hoofd van de Rooms-Katholieke kerk die het Amerikaanse congres toespreekt. De paus was uitgenodigd door de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner.Het pausbezoek aan de VS duurt zes dagen en begon dinsdag. Woensdag sprak Franciscus president Barack Obama.

Comments are closed.