“We zijn natuurlijk erg blij dat er een groot aantal vrouwen en jongeren als kandidaat geplaatst is op lijsten van politieke partijen die meedoen aan de vrije en geheime verkiezingen op 25 mei 2020.” Dit zegt initiator en project coördinator, Karin Refos van de nationale bewustwordingscampagne Balans 2020. Deze campagne richt zich op de gelijke vertegenwoordiging van mannen én vrouwen, jong én oud op leidinggevende posities in met name De Nationale Assemblee en de Ministerraad.
Refos is van mening dat dergelijke campagnes ervoor hebben gezorgd dat er meer vrouwen en jongeren gekandideerd zijn geworden. Zij is van mening dat politieke partijen die geen vrouwen en jongeren op de kandidatenlijst hebben staan, de verkiezing eigenlijk al verloren hebben.
Refos geeft aan dat politieke partijen geinformeerd zijn over het belang van de balans tussen jong en oud en vrouwen en mannen op de lijsten.
Naast TV, radio, krant en online campagevoering, is bij Balans 2020 ook ge-focussed op VOS en VOJ scholen, waarbij de informatie al deels was geleverd op scholen in Commewijne. Het lag in de bedoeling per 16 maart alle scholen met “first time voters” te voorzien van campagnemateriaal. Dit is door de COVID-19 maatregelen, waaronder sluiting van de scholen, niet doorgegaan. Ook het Studentendebat dat op 30 april zou plaatsvinden op de Anton de Kom Universiteit wordt verschoven. Er worden voorbereidingen getroffen om het Studentendebat alsook de LIVE TV debatten met politieke partijen, aangepast uit te voeren per mei 2020.