Parlementsvoorzitter zinspeelt op begin begrotingsbehandeling deze maand

Stuwadoors hervatten werk
december 2, 2013
Rechter gelast gesprek tussen vuilophalers en OW
december 2, 2013
Show all

Parlementsvoorzitter zinspeelt op begin begrotingsbehandeling deze maand

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons hoopt deze maand te kunnen beginnen met de behandeling van de begroting voor 2014. Eerst zal zij de ‘begrotingssloten’ behandelen. Het is een grondwettelijk vereiste dat verantwoording wordt afgelegd over hoe de bedragen die begroot zijn, door de regering zijn besteed en hoe het tekort is gefinancierd. Simons heeft jarenlang gehamerd om ‘de sloten’ op tijd te ontvangen.

Geerlings-Simons bevestigd aan Starnieuws dat het begrotingsslot van 2011 binnen is, een mijlpaal volgens haar. Door de sloten te behandelen, is er meer informatie over de inkomsten en uitgaven. Dit inzicht kan gebruikt worden bij de begrotingsbehandeling. De assembleevoorzitter verwacht dat er een structurele verbetering van het financiële systeem mogelijk is. Er is hierover een workshop gehouden en deskundigen zijn bezig met inventarisaties.

De begrotingssloten zijn steeds achteraf aangenomen, waarbij van de wet moest worden afgeweken. Nu worden de ‘sloten’ door de vaste assembleecommissie van het ministerie van Financiën bestudeerd. Deze week zal Simons meer informatie hebben van de commissie, waardoor de behandeling kan worden gepland. Hoewel Simons blij is met de vooruitgang die wordt geboekt, zegt zij dat we er lang nog niet zijn. “Onze financiële administratie is van dien aard dat we niet gewend zijn de begrotingen van verschillende jaren op elkaar af te stemmen. Deze zaken zullen worden meegenomen in de voorstellen die door de werkgroepen worden geformuleerd”. (bron: starnieuws)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.