Parlementsvoorzitter Simons erkent HVB niet als DNA-fractie

Ananasproducenten en LVV-ministerie gaan samen in zee
maart 27, 2019
Geen sprake van bommelding zegt SOL-directeur Goede
maart 27, 2019
Show all

Parlementsvoorzitter Simons erkent HVB niet als DNA-fractie

De versplintering van V7 na de verkiezingen van 2015 is de aanzet geweest voor het ontstaan van een aantal fracties in De Nationale Assemblee. Dat heeft tot veel verwarring geleid in zowel de samenleving als het parlement. De V7 bestond uit VHP, NPS, SPA, DA91, PL, KTPI en BEP. Raymond Sapoen, de toen gedoodverfde opvolger van Paul Somohardjo, verliet samen met Diepakkoemar Chitan de Pertjajah Luhur kort voor de verkiezingen. DOE is ook een eenmansfractie nadat de partij in 2016 door president Bouterse uit de coalitie werd gezet. Celsius Waterberg, gewezen BEP-voorman, is nog assembleelid namens deze partij, terwijl hij sinds februari dit jaar zijn eigen Sociaal Democratische Unie (SDU) heeft opgericht. NPS-fractievoorzitter Gregory Rusland vroeg Simons dinsdag in het parlement, na een opmerking van Sapoen, om opheldering en zij verduidelijkte het standpunt van het college op dit stuk.

Tijdens de vergadering, die handelde over de Kiesregeling, maakte de fractieleider van de ABOP, Ronny Brunswijk, korte metten met de voorgenomen koers van de NDP hieromtrent. De grootste regeringspartij wil afschaffing van het pre-electoraal samenwerken. Het betreft een bepaling die slechts gold voor 1987, aldus Melvin Bouva die voorzitter is van de commissie van rapporteurs aangaande dit onderwerp. Brunswijk zei dat de NDP het volk wil misleiden.

Tot zover enkele gedeeltes uit de DNA-vergadering van dinsdag. Donderdag wordt de behandeling van de ontwerpwetten: nadere wijziging regels voor de verkiezing van leden voor de volks vertegenwoordigende lichamen; de zogeheten Kiesregeling, en het Decreet Politieke Organisaties voortgezet.

Comments are closed.