Parlementsvoorzitter Geerlings-Simons presenteert DNA-jaarverslag 2017

WEGENAUTORITEIT SLUIT TUTAYABRUG IN BROKOPONDO WEGENS INSTORTINGSGEVAAR
januari 17, 2018
Arbeider tijdens werkzaamheden verongelukt
januari 17, 2018
Show all

Parlementsvoorzitter Geerlings-Simons presenteert DNA-jaarverslag 2017

  • 38 wetten goedgekeurd in 2017
  • Instelling waarheids- en verzoeningscommissie naar de achtergrond geschoven

De Nationale Assemblee heeft in het afgelopen jaar 38 wetten goedgekeurd. In vergelijking met 2016, toen er 58 wetten werden aangenomen, is het een duidelijke terugval. In 2017 is er ook minder vergaderd dan het jaar daarvoor. Vorig jaar hield het parlement 68 openbare en 30 huishoudelijke vergaderingen. Dat waren het er in 2016 80 om 45. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons presenteerde deze cijfers uit het parlementair jaarverslag dinsdag aan de pers en daarbij ging ze ook in op enkele hoogtepunten voor de DNA.

Tijdens de vragenronde vroegen journalisten onder andere opheldering over enkele vraagstukken die het afgelopen jaar wederom zijn blijven liggen. Eén daarvan is de verdere invulling van de gewijzigde Amnestiewet van 2012. Na de afkondiging moest een Waarheids- en Verzoeningscommissie worden ingesteld. Na een vlotte start in 2012 is vanuit het parlement de zaak steeds meer op de achtergrond belandt en intussen geparkeerd. Volgens Geerlings-Simons had het parlement het druk met andere prioriteiten waaronder de economische problemen van het land:

 

DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons over de Amnestiewet 2012 die handelt over de instelling van een Waarheids- en Verzoeningscommissie. Na een vlotte start is dit traject door de jaren heen in een statische fase terecht gekomen, omdat parlement en regering volgens Geerlings-Simons de handen vol hebben aan de economische situatie van het land. De Waarheids- en Verzoeningscommissie moet duidelijkheid brengen in wat zich onder meer heeft afgespeeld rond 8 december 1982. Ze vindt het wel belangrijk dat de commissie er komt zodat die donkere periode uit Suriname ’s staatsgeschiedenis historisch in een goed perspectief gezet wordt.

Comments are closed.