Parlement vraagt regering om opheldering Centrale Bank

National Cancer Control Plan moet kankerzorg verbeteren
februari 5, 2020
10 Mobiel – Bryan Muntslag – 5 februari 2020
februari 5, 2020
Show all

Parlement vraagt regering om opheldering Centrale Bank

“Gelden niet verdampt of gestolen”, zegt minister Hoefdraad

De regering is dinsdag tijdens een spoeddebat in het parlement, bekritiseerd over recente schandalen bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Vicepresident Ashwin Adhin en Financiënminister Gillmore Hoefdraad kregen een aantal vragen, die veelal handelden over wat er precies is gebeurd met de USD 100 miljoen die is opgenomen uit de kasreserve van de commerciële banken. Ook het functioneren van de controle-instituten bij de moederbank kwam aan de orde.

Minister Hoefdraad gaf toe dat er fouten zijn gemaakt door de moederbank, maar ontkende dat er oneigenlijk gebruik is gemaakt van de beschikbare kasreserve, omdat die volgens de bewindsman in principe behoort tot de monetaire reserve van het land. Hoefdraad benadrukte dat er geen gemeenschapsgeld is gestolen en er naar zijn zeggen ook geen schaarste is aan valuta.

De minister overleefde een motie van wantrouwen die door VHP, ABOP, PL en NPS werd ingediend dinsdag, met 15 stemmen vóór en 26 tegen. De coalitie heeft de regering in een eerdere motie wel gevraagd zo spoedig mogelijk een nieuwe bank-governor te benoemen.  

Comments are closed.